Składniki:

  • 300g ziemniaków
  • 200g korzenia selera
  • 100g marchwi
  • 2 cebule
  • 250g pomidorów polskich
  • 3 jajka
  • 80g masła
  • 100ml śmietanki 30%
  • ok. 250ml rosołu warzywnego
  • koperek, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, cząber, sól
  • 100g masła polskiego
  • 150g mąki żytniej
  • 100g sera żółtego tartego
  • 100g orzechów włoskich
  • sałata masłowa
  • 2 ogórki małosolne
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • koperek, szczypiorek
  • marynowane grzybki (dowolne)

Sposób wykonania:

Na maśle w pierwszej kolejności przesmażamy cebulę drobno pokrojoną. Do podsmażonej cebuli dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę, smażymy, doprawiamy przyprawami, a następnie podlewamy małą ilością rosołu. Pod koniec gotowania warzywa posypujemy 2 łyżkami mąki, w ten sposób zagęszczając sos, w jakim się znajdują. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko dusimy na bardzo małym ogniu, maksymalnie odparowując płyn znajdujący się na patelni. Odparowane warzywa studzimy, dodajemy śmietankę, jajka, i mieszamy. Przekładamy do foremek wyłożonych pergaminem.

Łączymy wszystkie pozostałe składniki, powstałą kruszonką posypujemy wierzch naszego pasztetu i zapiekamy ok. 40 minut w temp. 170 stopni. A co do pasztetu? Najlepiej sałata masłowa ze śmietaną połączoną z chrzanem, musztardą i majonezem oraz koperkiem i szczypiorkiem, ogórki małosolne lub kiszone i marynowane grzybki.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.