Składniki:
- 300g ziemniaków
- 200g korzenia selera
- 100g marchwi
- 2 cebule
- 250g pomidorów polskich
- 3 jajka
- 80g masła
- 100ml śmietanki 30%
- ok. 250ml rosołu warzywnego
- koperek, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, cząber, sól
- 100g masła polskiego
- 150g mąki żytniej
- 100g sera żółtego tartego
- 100g orzechów włoskich
- sałata masłowa
- 2 ogórki małosolne
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- koperek, szczypiorek
- marynowane grzybki (dowolne)
Sposób wykonania:
Na maśle w pierwszej kolejności przesmażamy cebulę drobno pokrojoną. Do podsmażonej cebuli dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę, smażymy, doprawiamy przyprawami, a następnie podlewamy małą ilością rosołu. Pod koniec gotowania warzywa posypujemy 2 łyżkami mąki, w ten sposób zagęszczając sos, w jakim się znajdują. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko dusimy na bardzo małym ogniu, maksymalnie odparowując płyn znajdujący się na patelni. Odparowane warzywa studzimy, dodajemy śmietankę, jajka, i mieszamy. Przekładamy do foremek wyłożonych pergaminem.
Łączymy wszystkie pozostałe składniki, powstałą kruszonką posypujemy wierzch naszego pasztetu i zapiekamy ok. 40 minut w temp. 170 stopni. A co do pasztetu? Najlepiej sałata masłowa ze śmietaną połączoną z chrzanem, musztardą i majonezem oraz koperkiem i szczypiorkiem, ogórki małosolne lub kiszone i marynowane grzybki.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.