utworzone przez Kocham Gotować
Składniki:
- 10 małych ziemniaków typu A
- 1 ugotowana marchewka,
- 1/4 małego ugotowanego selera,
- 1 ugotowany korzeń pietruszki,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 zielona cebulka,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- pieprz i sól do smaku,
- 3 plastry szynki szwardzwaldzkiej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w całości. W międzyczasie pokrój w kostkę selera, pietruszkę, marchewkę oraz czerwoną cebulę, dodaj do nich majonez, śmietanę, musztardę oraz posiekaną zieloną cebulkę, całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Ugotowane ziemniaki odcedź, ostudź i przekrój na pół. Następnie dodaj do sałatki i całość delikatnie wymieszaj. Na blaszce rozłóż szynkę szawardzwaldzką i piecz w rozgrzanym piekarniku do momentu aż szynka będzie chrupiąca. Następnie przełóż na ręcznik papierowy i poczekaj aż ostygnie. Sałatkę wykładaj do ringa i za pomocą łyżki całość lekko ubij a na górę sałatki połóż plaster szynki. Taka sałatka sprawdzi się znakomicie jako samodzielne danie, lub jako dodatek do dania głównego.