utworzone przez Kocham Gotować

Składniki:

  • 10 małych ziemniaków typu A
  • 1 ugotowana marchewka,
  • 1/4 małego ugotowanego selera,
  • 1 ugotowany korzeń pietruszki,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 zielona cebulka,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 3 plastry szynki szwardzwaldzkiej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj w całości. W międzyczasie pokrój w kostkę selera, pietruszkę, marchewkę oraz czerwoną cebulę, dodaj do nich majonez, śmietanę, musztardę oraz posiekaną zieloną cebulkę, całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Ugotowane ziemniaki odcedź, ostudź i przekrój na pół. Następnie dodaj do sałatki i całość delikatnie wymieszaj. Na blaszce rozłóż szynkę szawardzwaldzką i piecz w rozgrzanym piekarniku do momentu aż szynka będzie chrupiąca. Następnie przełóż na ręcznik papierowy i poczekaj aż ostygnie. Sałatkę wykładaj do ringa i za pomocą łyżki całość lekko ubij a na górę sałatki połóż plaster szynki. Taka sałatka sprawdzi się znakomicie jako samodzielne danie, lub jako dodatek do dania głównego.

Facebook
Instagram
Tiktok