utworzone przez Kulinarne przygody
Składniki:
- Ziemniaki 4 sztuki duże (każdy o wadze 300-400 g)
- Boczek wędzony surowy 250 g
- Ser żółty tarty 150 g
- Ser parmezan tarty 3 łyżki
- Śmietana 4 łyżki
- Koperek 3 łyżki
- Szczypiorek 3 łyżki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować przekroić na połówki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Uwaga, aby ich nie rozgotować. W tym czasie boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przestudzić, a następnie wydrążyć środki zostawiając grubsze ścianki ziemniaki o grubości ok. 0,5 mm. Wydrążone środki z ziemniaków połączyć ze śmietaną za pomocą tłuczka lub widelca. Dodać podsmażony boczek, posiekany szczypiorek i koperek, parmezan i 100 g tartego sera. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Gotowym farszem nadziewamy wydrążone ziemniaki, wierch posypujemy pozostałym żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok 20mminut lub do zarumienienia się sera. Upieczone ziemniaki polewamy sosem czosnkowym i posypujemy koperkiem oraz szczypiorkiem. Smacznego!