utworzone przez Kulinarne przygody

Składniki:

  • Ziemniaki 4 sztuki duże (każdy o wadze 300-400 g)
  • Boczek wędzony surowy 250 g
  • Ser żółty tarty 150 g
  • Ser parmezan tarty 3 łyżki
  • Śmietana 4 łyżki
  • Koperek 3 łyżki
  • Szczypiorek 3 łyżki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować przekroić na połówki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Uwaga, aby ich nie rozgotować. W tym czasie boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przestudzić, a następnie wydrążyć środki zostawiając grubsze ścianki ziemniaki o grubości ok. 0,5 mm. Wydrążone środki z ziemniaków połączyć ze śmietaną za pomocą tłuczka lub widelca. Dodać podsmażony boczek, posiekany szczypiorek i koperek, parmezan i 100 g tartego sera. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Gotowym farszem nadziewamy wydrążone ziemniaki, wierch posypujemy pozostałym żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok 20mminut lub do zarumienienia się sera. Upieczone ziemniaki polewamy sosem czosnkowym i posypujemy koperkiem oraz szczypiorkiem. Smacznego!

Facebook
Instagram
Tiktok