utworzone przez ParaKulinarni
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków (mączystych)
- 100 g mąki uniwersalnej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 10 śliwek
- 50 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- 60g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 30 g bułki tartej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Opcjonalnie:
- Śmietana 18%
- Miód
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, po wystudzeniu mielimy lub przeciskamy przez praskę, łączymy z mąką i jajkiem, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste można podsypać je dodatkową ilością mąki. Wyrobione ciasto formujemy w rulon i dzielimy na 10 równych części. Śliwki nacinamy i wyjmujemy pestki, w ich miejsce wsypujemy po jednej łyżeczce cukru. Każdą część masy spłaszczamy i otulamy nią śliwkę dokładnie sklejając brzegi, formujemy na kształt kulki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 3-4 minuty od wypłynięcia. W międzyczasie masło roztapiamy na patelni, dodajemy bułkę tartą, cukier cynamon. Polecamy podać knedle również ze śmietaną z miodem.