utworzone przez Kulinarne przygody

Składniki:

  • Ziemniaki 8-10 sztuk średniej wielkości
  • Olej 4 łyżki
  • Sól
  • Parmezan 4 łyżki
  • Szynka prosciutto 80-100 g (można użyć boczku w plastrach)

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować i naciąć uważając , aby nie przeciąć ich do końca. Ja wkładam ziemniaka do większej łyżki i nacinamy, dzięki temu nóż zatrzyma się na rancie łyżki i nie przetnie ziemniaka. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy 2 łyżkami oleju , posypujemy solą i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 45 minut. W połowie czasu pieczenia tzn, po 20 minutach smarujemy ziemniaki ponownie 2 łyżkami oleju. Po 45 minutach wyciągamy ziemniaki, w nacięcia wkładamy kawałeczki szynki i posypujemy parmezanem. Zapiekamy jeszcze przez kolejny 10 minut w temperaturze 220 stopni. Podajemy jako danie główne lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!

Facebook
Instagram
Tiktok