utworzone przez Kulinarne przygody
Składniki:
- Ziemniaki 8-10 sztuk średniej wielkości
- Olej 4 łyżki
- Sól
- Parmezan 4 łyżki
- Szynka prosciutto 80-100 g (można użyć boczku w plastrach)
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować i naciąć uważając , aby nie przeciąć ich do końca. Ja wkładam ziemniaka do większej łyżki i nacinamy, dzięki temu nóż zatrzyma się na rancie łyżki i nie przetnie ziemniaka. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy 2 łyżkami oleju , posypujemy solą i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 45 minut. W połowie czasu pieczenia tzn, po 20 minutach smarujemy ziemniaki ponownie 2 łyżkami oleju. Po 45 minutach wyciągamy ziemniaki, w nacięcia wkładamy kawałeczki szynki i posypujemy parmezanem. Zapiekamy jeszcze przez kolejny 10 minut w temperaturze 220 stopni. Podajemy jako danie główne lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!