O Kampanii

Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz

Wysokokaloryczne, dlatego eliminowane z codziennej diety, nudne i mało smaczne – tak z pewnością myślą co niektórzy z nas. Czy mają rację? W ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” udowodnimy, że sceptycy są w błędzie! Dlaczego? Ziemniaki lub – jeśli ktoś woli – kartofle to niskokaloryczna alternatywa dla innych źródeł węglowodanów. Są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, niosą za sobą wiele właściwości prozdrowotnych, jak i posiadają szerokie zastosowanie w domowej kosmetyce. Również w kuchni wykazują nieograniczony potencjał kulinarny, dzięki czemu możemy zaprezentować je na wiele sposobów.

Przedstawimy ziemniaki jako niezwykle ciekawy i intrygujący produkt, z którym przez lata Polska była kojarzona, a o którym niesłusznie dzisiaj zapominamy. Odwołamy się do tradycji spożywania ziemniaków w Polsce i jego walorów odżywczych oraz smakowych, prezentując ciekawe pomysły na ich przygotowanie.

Jednym słowem – pokażemy, że bez względu na to, czy wolisz ziemniaki, kartofle, pyry czy grule, warto je smakować i jeść.

Ubiegłoroczną, II edycję kampanii kierowaliśmy przede wszystkim do ludzi młodych, którzy – jak pokazuje badanie zrealizowane na potrzeby I edycji kampanii – wykazują największą gotowość do rezygnacji z ziemniaków. Udowodnialiśmy, że nie są one wcale takie trudne w przygotowaniu, nie są też tuczące, a na ich bazie można przygotować smaczne, zdrowe oraz zaskakujące dania i przekąski na różną okazję (aktywność sportową, spotkanie ze znajomymi, na lunch do szkoły/pracy itp.).

Osobom dbającym o formę pokazaliśmy, iż ziemniaki są pożywną przekąską, świetnie uzupełniają dietę podczas aktywności fizycznej oraz mogą być bez obaw wykorzystywane w codziennym jadłospisie, z korzyścią zarówno dla zdrowia, jak i masy ciała.

W tegorocznej, III edycji kampanii, równolegle do przekazów dotyczących walorów zdrowotnych i odżywczych ziemniaków, pokażemy kartofle w nowej, „miastowej” odsłonie.

Hasłem przewodnim tej edycji będzie: „Ziemniak i Kartofel w Wielkim Mieście”, w której polski Ziemniak i Kartofel odbywać będą podróż nie tylko po Polsce, ale i świecie. Udamy się w wyprawę, prezentując międzynarodowe oblicze naszych rodzimych produktów. Podpatrzymy lokalne kuchnie, a także co i w jaki sposób przyrządza się z ziemniaków. Chcemy się inspirować oraz być inspiracją dla innych, wychodząc poza utarte ramy, także kulinarnie.