utworzone przez Inspiracje kulinarne
Zapiekanka świetnie sprawdzi się również na grilla, wystarczy ułożyć w foremce aluminiowej wszystkie składniki, przełożyć na grilla i zaczekać aż całość się zarumieni. Przy tej wersji wszystkie składniki powinny być surowe z wyjątkiem ziemniaków, które wcześniej należy podgotować. Można również przygotować je w mniejszych foremkach jako dodatek na grilla. U mnie dzisiaj wersja na nieco chłodniejszą pogodę.
Na 2 foremki aluminiowe:
- ziemniaki
- sol,pieprz, słodka i wędzona papryka, czosnek granulowany, przyprawa do gyrosa bez soli
- pieczarki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula,
- 1 papryka u mnie 2 mniejsze (żółta i czerwona)
- kukurydza
- 2 filety z kurczaka
- ser żółty tarty
- 1 papryczka chili
Sos tysiąca wysp:
- 4 łyżki majonezu
- 5 łyżek ketchupu
- 1 ząbek czosnku
- sol,pieprz,
- odrobina soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy w talarki, polewamy odrobiną oleju i doprawiamy solą oraz słodką i wędzoną papryką. Następnie pieczemy ziemniaki do zarumienienia w 200 stopniach przez około 25 min. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki. Rozpuszczamy masło i smażymy aż nadmiar wody odparuje. Ser ścieramy na tarce. Cebule kroimy w piórka, paprykę w paski, chili w mniejsze kawałki. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Smażymy przez kilka minut. Do foremki aluminiowej przekładamy zarumienione ziemniaki, podsmażone pieczarki na maśle, kurczaka, kukurydze, paprykę, cebule, sos tysiąca wysp, ziemniaki i ser. Całość zapiekam w 200 stopniach aż ser się zapiecze.