utworzone przez Inspiracje kulinarne

Składniki:

Kopytka:

  • około 1,5 kg ziemniaków
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka soli

Sos pieczarkowy:

  • 2 łyżki masła
  • 500g. pieczarek
  • 250 ml. Śmietanki 18%
  • 1/5 szklanki bulionu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, czosnek
  • opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu

Pieczarki kroimy w plastry a cebule w drobna kostkę. Na patelni rozpuszczam masło, dodaje pieczarki i cebule. Smażę aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Dodajemy śmietankę, bulion i przyprawy dusze przez 5-10 min. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę (ostudzone). Dodajemy mąkę i jajko. Zagniatamy aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto się klei dodaje więcej maki.

Facebook
Instagram
Tiktok