utworzone przez Inspiracje kulinarne
Składniki:
Kopytka:
- około 1,5 kg ziemniaków
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli
Sos pieczarkowy:
- 2 łyżki masła
- 500g. pieczarek
- 250 ml. Śmietanki 18%
- 1/5 szklanki bulionu
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula
- sól, pieprz, czosnek
- opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu
Pieczarki kroimy w plastry a cebule w drobna kostkę. Na patelni rozpuszczam masło, dodaje pieczarki i cebule. Smażę aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Dodajemy śmietankę, bulion i przyprawy dusze przez 5-10 min. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę (ostudzone). Dodajemy mąkę i jajko. Zagniatamy aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto się klei dodaje więcej maki.