Składniki:

  • 200g kości schabowych
  • 1 włoszczyzna
  • 150g grochu
  • 80g kaszy pęczak
  • 150g kiełbasy podsuszanej
  • 400g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • cząber, kminek mielony, majeranek, sól
  • 1 pęczek szczypiorku i koperku

Sposób wykonania:

Kość schabową oraz włoszczyznę gotujemy w garnku ok. 1 godziny, pod koniec dodając groch łuskany. Kaszę gotujemy oddzielnie. Włoszczyznę wyjmujemy z garnka, do zupy dodajemy przesmażoną, drobno posiekaną cebulę i kaszę, a także sporą ilość majeranku, cząbru i kminku, oraz sól. Ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, łączymy z kiełbasą pokrojoną drobno i wymieszaną ze szczypiorkiem i koperkiem.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.