Składniki:
- 200g kości schabowych
- 1 włoszczyzna
- 150g grochu
- 80g kaszy pęczak
- 150g kiełbasy podsuszanej
- 400g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- cząber, kminek mielony, majeranek, sól
- 1 pęczek szczypiorku i koperku
Sposób wykonania:
Kość schabową oraz włoszczyznę gotujemy w garnku ok. 1 godziny, pod koniec dodając groch łuskany. Kaszę gotujemy oddzielnie. Włoszczyznę wyjmujemy z garnka, do zupy dodajemy przesmażoną, drobno posiekaną cebulę i kaszę, a także sporą ilość majeranku, cząbru i kminku, oraz sól. Ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, łączymy z kiełbasą pokrojoną drobno i wymieszaną ze szczypiorkiem i koperkiem.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.