utworzone przez Fura jedzenia

Składniki (6 porcji)

  • 1 łyżka oleju
  • 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej Po łyżeczce papryki słodkiej, papryki ostrej, oregano, bazylii, pieprzu ziołowego, czosnku 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 80g selera (korzeń)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 600g ziemniaków
  • 300ml passaty pomidorowej
  • 80ml śmietanki 18%
  • 1,5l wody

Zaczynamy od obrania i pokrojenia warzyw: cebulę, korzeń selera kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę, seler naciowy w półplasterki. Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy w dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, podsmażamy. Po chwili dodajemy przyprawy i mieszamy. Dorzucamy wszystkie warzywa za wyjątkiem ziemniaków. Smażymy około 10 minut, następnie dodajemy ziemniaki, jeszcze chwilę razem smażymy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Z zupy wyjmujemy 3-4 kawałki ziemniaków i blendujemy razem z passatą i śmietanką. Dodajemy do zupy, dzięki temu będzie ona gęsta. Doprawiamy dodatkową ilością soli i pieprzu.

Facebook
Instagram
Tiktok