utworzone przez ParaKulinarni

Składniki: (2 porcje)

  • 4 ugotowane ziemniaki w mundurkach
  • 2 cebule
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 10 krewetek
  • 50g pasty massaman curry
  • 40g uprażonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • Opcjonalnie:
  • Świeża kolendra
  • Limonka
  • Ryż

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy pastę curry. Po 2 minutach dodajemy pokrojoną w duże kawałki cebulę, posypujemy cukrem i czekam aż się zeszkli. Gdy cebula zmięknie wrzucamy krewetki i smażymy. Następnie dodajemy mleko kokosowe i orzeszki. Po 5 minutach gdy sos się zredukuje dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki.

Danie dekorujemy liśćmi świeżej kolendry i ćwiartką limonki. Proponujemy podawać z ugotowanym ryżem.

Facebook
Instagram
Tiktok