utworzone przez ParaKulinarni
Składniki: (2 porcje)
- 4 ugotowane ziemniaki w mundurkach
- 2 cebule
- 1 puszka mleka kokosowego
- 10 krewetek
- 50g pasty massaman curry
- 40g uprażonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- Opcjonalnie:
- Świeża kolendra
- Limonka
- Ryż
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy pastę curry. Po 2 minutach dodajemy pokrojoną w duże kawałki cebulę, posypujemy cukrem i czekam aż się zeszkli. Gdy cebula zmięknie wrzucamy krewetki i smażymy. Następnie dodajemy mleko kokosowe i orzeszki. Po 5 minutach gdy sos się zredukuje dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki.
Danie dekorujemy liśćmi świeżej kolendry i ćwiartką limonki. Proponujemy podawać z ugotowanym ryżem.