utworzone przez SOO GOOD FOOD

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • 30g masła
  • 300g ziemniaków (3 średnie)
  • 100g cebuli (1 sztuka)
  • 50g sera cheddar
  • 50g twardej mozzarelli
  • 20g musztardy
  • 100g śmietany 12% lub 18%
  • Przyprawy: sól, pieprz, chili
  • Kilka łyżek mleka
  • Sezam do posypania

Przygotowanie:

  1. Połowę masła rozpuszczamy na patelni i smażymy ziemniaki pokrojone w drobniutką kosteczkę, mieszając od czasu do czasu.
  2. Gdy ziemniaki będą już zarumienione i miękkie dodajemy pozostałą część masła i drobno pokrojoną cebulę. Całość smażymy przez ok 5 minut.
  3. Usmażone ziemniaki z cebulą przekładamy do miski, dodajemy ser cheddar, mozzarellę, musztardę, śmietanę oraz przyprawy. Całość dokładanie mieszamy.
  4. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 8 prostokątów. Na połowę każdego z nich dajemy dużą łyżkę farszu, składamy i brzegi ściskamy widelcem.
  5. Gotowe koperty nacinamy z góry, smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, góra-dół.

Gotowe!

Facebook
Instagram
Tiktok