utworzone przez SOO GOOD FOOD
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
- 30g masła
- 300g ziemniaków (3 średnie)
- 100g cebuli (1 sztuka)
- 50g sera cheddar
- 50g twardej mozzarelli
- 20g musztardy
- 100g śmietany 12% lub 18%
- Przyprawy: sól, pieprz, chili
- Kilka łyżek mleka
- Sezam do posypania
Przygotowanie:
- Połowę masła rozpuszczamy na patelni i smażymy ziemniaki pokrojone w drobniutką kosteczkę, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy ziemniaki będą już zarumienione i miękkie dodajemy pozostałą część masła i drobno pokrojoną cebulę. Całość smażymy przez ok 5 minut.
- Usmażone ziemniaki z cebulą przekładamy do miski, dodajemy ser cheddar, mozzarellę, musztardę, śmietanę oraz przyprawy. Całość dokładanie mieszamy.
- Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 8 prostokątów. Na połowę każdego z nich dajemy dużą łyżkę farszu, składamy i brzegi ściskamy widelcem.
- Gotowe koperty nacinamy z góry, smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, góra-dół.
Gotowe!