utworzone przez Fura jedzenia
Składniki (6 porcji)
- 1 łyżka oleju
- 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej Po łyżeczce papryki słodkiej, papryki ostrej, oregano, bazylii, pieprzu ziołowego, czosnku 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 80g selera (korzeń)
- 3 łodygi selera naciowego
- 600g ziemniaków
- 300ml passaty pomidorowej
- 80ml śmietanki 18%
- 1,5l wody
Zaczynamy od obrania i pokrojenia warzyw: cebulę, korzeń selera kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę, seler naciowy w półplasterki. Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy w dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, podsmażamy. Po chwili dodajemy przyprawy i mieszamy. Dorzucamy wszystkie warzywa za wyjątkiem ziemniaków. Smażymy około 10 minut, następnie dodajemy ziemniaki, jeszcze chwilę razem smażymy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Z zupy wyjmujemy 3-4 kawałki ziemniaków i blendujemy razem z passatą i śmietanką. Dodajemy do zupy, dzięki temu będzie ona gęsta. Doprawiamy dodatkową ilością soli i pieprzu.