Składniki na 2 porcje:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 marchewki
- czerwona papryka
- czerwona papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- kilka centymetrów pora
- ok. 100 g oscypka
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- świeże oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć, ziemniaki i marchew obrać, pokroić w plastry, czerwoną paprykę pokroić w cienkie paski, papryczkę chili posiekać, pora skroić w krążki, czosnek w płatki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą lub masłem (np. czosnkowym), włożyć wszystkie warzywa – można to zrobić warstwami lub wymieszać wszystkie razem, skropić oliwą z oliwek, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Warzywa włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni, piec około 20 minut pod przykryciem, po tym czasie znów skropić oliwą i piec kolejne 10-15 minut do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie ułożyć pokrojonego w plastry oscypka, zapiekać około 5-7 minut bez przykrycia. Gotową potrawę posypać posiekaną bazylią, listkami oregano i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.