Kiedy nadchodzi jesienna aura nic nie rozgrzeje i nie nasyci tak, jak pożywna zupa.
Ziemniaki sycą i mają właściwości rozgrzewające, a z podduszonymi na maśle porami tworzą idealny duet na chłodne dni. Zupa jest delikatna i kremowa, idealna również dla dzieci (można użyć minimalnej ilości pieprzu, a dla dorosłych dosypać go już indywidualnie, na talerzu), wspaniała z dodatkiem grzanek lub posypana posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
- 3 średnie pory
- 70 dkg ziemniaków
- 2 łyżki masła klarowanego
- Sól
- Pieprz
- ½ łyżeczki przyprawa warzywnej
- 2 ziela ang.
- 1 listek laurowy
- 2 szczypty kminku
- 2 szczypty majeranku
- Ocet jabłkowy lub sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Pory pokroić w półplasterki, udusić w garnku, na maśle ze szczyptą soli. Gdy będą miękkie, dodać 1 ½ l wody, ziele, listek, kminek, majeranek, przyprawę warzywną, trochę pieprzu i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotować do miękkości, wyjąć listek i ziele, zupę zmiksować na krem. Garnek z zupą ponownie postawić na gaz, doprawić octem lub cytryną i spróbować czy nie potrzeba jeszcze pieprzu czy soli. Można pogotować jeszcze kilka minut, jeśli chcemy uzyskać gęstszą konsystencję zupy. Podawać samą lub z grzankami z chleba lub bułki.