Pieczone ziemniaczki nadają się idealnie jako przekąska lub dodatek do obiadu czy kolacji. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Są świetną alternatywą na zdrową przekąskę. Polubi je każdy.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki lub ćwiartki. W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli i pokrojonymi 2 ząbkami czosnku. Kiedy woda będzie wrzeć dodać pokrojone ziemniaki i gotować pod przykryciem przez około 5-10 min w zależności od wielkości ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.

Podgotowane ziemniaczki odcedzić i przełożyć do miski. W szklance wymieszać oliwę, paprykę słodką, czosnek granulowany, mąkę ziemniaczaną .Zawartość szklanki wlać do ziemniaków i wymieszać dokładnie. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, doprawić solą i pieprzem. Piec około 40-50 min aż ziemniaczki będą rumiano złote.

Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki i w razie potrzeby jeszcze posolić. Do marynaty można dodać suszone zioła tj. rozmaryn czy oregano. Będą wtedy jeszcze bardziej aromatyczne.