Nie ma w czerwcu nic lepszego niż młode ziemniaczki z masłem i dużą ilością świeżego kopru prosto z ogródka. Tak naprawdę jest to rzecz, którą mogłabym jeść o każdej porze dnia i chyba nigdy by mi się nie znudziła.

Tym razem przygotowałam jednak wypasioną wersję ziemniaków z koprem i zrobiłam z nich fantastyczną sałatkę na ciepło. Dodatek wędzonego, smażonego oscypka, smażonego na maśle czosnku, cukinii i odrobiny rzodkiewki oraz dużej ilości świeżego szczypiorku sprawiły, że myślami przeniosłam się w ukochane góry!
Sałatka jest świetnym pomysłem na obiad w upalny dzień! Polecam!

Składniki:

  • młode ziemniaki – ok. 300 g
  • oscypek – 3 szt
  • cukinia – 1 szt
  • rzodkiewka – 5 szt
  • czosnek – 4 ząbki
  • koper – 1 pęczek
  • szczypiorek -1 pęczek
  • masło
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Oczyszczone ziemniaki gotujemy na al’dente. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, wrzucamy ziemniaki, przesmażamy 5 minut, aż złapią ładny, rumiany kolor. Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, przekrojoną na pół rzodkiewkę oraz pierwszą porcję kopru. Na wolnym ogniu smażymy ok. 8-10 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią. Doprawiamy do smaku.

Oscypek kroimy w talarki, 30 sekund podgrzewamy na gorącej patelni, aż się roztopi.

Podajemy razem z warzywami i resztą kopru oraz świeżym szczypiorkiem. Smacznego!

Tartę wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, zmniejszamy stopnie do 160, dokładamy mięso z gęsi i pieczemy jeszcze 6 minut. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki. Tarta smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Gotowe! Smacznego!