Nie ma w czerwcu nic lepszego niż młode ziemniaczki z masłem i dużą ilością świeżego kopru prosto z ogródka. Tak naprawdę jest to rzecz, którą mogłabym jeść o każdej porze dnia i chyba nigdy by mi się nie znudziła.
Tym razem przygotowałam jednak wypasioną wersję ziemniaków z koprem i zrobiłam z nich fantastyczną sałatkę na ciepło. Dodatek wędzonego, smażonego oscypka, smażonego na maśle czosnku, cukinii i odrobiny rzodkiewki oraz dużej ilości świeżego szczypiorku sprawiły, że myślami przeniosłam się w ukochane góry!
Sałatka jest świetnym pomysłem na obiad w upalny dzień! Polecam!
Składniki:
- młode ziemniaki – ok. 300 g
- oscypek – 3 szt
- cukinia – 1 szt
- rzodkiewka – 5 szt
- czosnek – 4 ząbki
- koper – 1 pęczek
- szczypiorek -1 pęczek
- masło
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyszczone ziemniaki gotujemy na al’dente. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, wrzucamy ziemniaki, przesmażamy 5 minut, aż złapią ładny, rumiany kolor. Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, przekrojoną na pół rzodkiewkę oraz pierwszą porcję kopru. Na wolnym ogniu smażymy ok. 8-10 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią. Doprawiamy do smaku.
Oscypek kroimy w talarki, 30 sekund podgrzewamy na gorącej patelni, aż się roztopi.
Podajemy razem z warzywami i resztą kopru oraz świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Tartę wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, zmniejszamy stopnie do 160, dokładamy mięso z gęsi i pieczemy jeszcze 6 minut. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki. Tarta smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Gotowe! Smacznego!