Zapiekanka ziemniaczana w formie tortu, to nietypowy i oryginalny pomysł na obiad dla całej rodziny czy spotkanie z przyjaciółmi. Jestem pewna, że takiego dania jeszcze nie jedliście, a jest naprawdę pyszne. Podobne do baby ziemniaczanej, ale przygotowane z ugotowanych wcześniej ziemniaków z dodatkiem kiełbasy, boczku, pieczarek i cebuli. Wygląda super apetycznie i jest bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki:
- 1400 g ziemniaków – waga po obraniu
- 5 jajek
- 380 g pieczarek
- 100 g boczku
- 100 g kiełbasy
- 150 g sera żółtego
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
dodatkowo
- 3 łyżki serka homogenizowanego
- łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- kiełki rzodkiewki
- łyżeczka masła
- bułka tarta do wysypania tortownicy
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ubijamy je tłuczkiem i odstawiamy do wystudzenia.
Kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce, ser żółty ścieramy na tarce, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Na patelni podsmażamy boczek i cebulę na rumiano, przekładamy do miski. Następnie podsmażamy pieczarki, cebulę i czosnek.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy kiełbasę z boczkiem, pieczarki z cebulą, mieszamy. Dodajemy jajka, starty ser oraz natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Tortownicę (średnica 26 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę ziemniaczaną i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 60 minut. Pod koniec pieczenia włączamy funkcję termoobiegu, aby wierzch tortu ładnie się przyrumienił.
Po upieczeniu odstawiamy tort, aby nieco przestygł.
Serek homogenizowany mieszamy z jogurtem, dekorujemy nim tort. Dodajemy kiełki rzodkiewki. Smacznego!