Składniki:

  • 2 kg kartofli
  • 300 g cukinii
  • 300 g pieczarek
  • 300 g dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • puszka pomidorów krojonych
  • olej
  • sól, pieprz
  • szczypta chilli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka liści kapusty pekińskiej

Sposób przygotowania:

Kartofle obieramy i kroimy w kostkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy olejem (łyżka wystarczy) i posypujemy solą, a następnie wstawiamy do piekarnika (grzanie góra-dół, temperatura 200 stopni, czas 10 minut). Dynię obieramy i kroimy w kostkę, cukinię także kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kartofli i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyciągamy blaszkę i przekładamy warzywa do miski.

Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 wyciśnięty ząbek czosnku, jogurt i formujemy małe kotleciki. Rozgrzewamy patelnię z olejem i podsmażamy kotleciki. Dodajemy je do miski z warzywami. Pieczarki kroimy na kawałki i również je podsmażamy na patelni oraz dodajemy do kartofli.

Wszystkie składniki w misce mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy opcjonalnie chilli (ilość zależy od waszych upodobań smakowych). Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz łyżkę oleju, ponownie mieszamy.

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej. Wykładamy kartofle z warzywami i klopsami, a na wierzchu rozkładamy pomidory z puszki. Posypujemy porwanymi listkami świeżej bazylii.

Wstawiamy do piekarnika (temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół). Po 40 minutach danie jest gotowe.
Smacznego.

Facebook
Instagram
Tiktok