Ziemniaki znakomicie pasują jako dodatek do zup kremów, gdzie nie tylko nadają świetną, kremową konsystencję, ale również mogą zastępować śmietanę. Jest wiele prostych, szybkich i tanich pomysłów na ziemniaczano-warzywną zupę krem, np. krem z dyni, brokuła, buraka, białych warzyw, kukurydzy lub… warzywnych „resztek“, które mamy w lodówce.
Składniki:
- 3kg dyni
- 0,5kg ziemniaków obranych ze skórki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2cm imbiru (kłącze)
- sól
- czarny pieprz
- kurkuma
Przygotowanie:
- Dynię pokroić i upiec w skórce (dynię łatwiej obrać po upieczeniu). Po upieczeniu zdjąć skórkę, chyba że używamy odmiany hokkaido, której skórka jest jadalna po upieczeniu, więc można jej nie zdejmować.
- Obieram cebule, marchew i ziemniaki. Kroję marchew w plastry, a cebulę i ziemniaki
w dużą kostkę. - Do garnka wkładam ziemniaki, cebule, marchewkę, dolewam ok. 2-3 litrów wody, solę i gotuję pod przykryciem przez 25 min. Dodaję pieczoną dynię. Dodaję ok. 1l wody lub bulionu (jeśli chcemy uzyskać mniej gęstą konsystencję, dodajmy więcej wody).
- Pod koniec gotowania dodaję obrany i rozdrobniony imbir.
Zupę miksuję na jednolitą masę i doprawiam do smaku kurkumą, solą oraz pieprzem.