Ziemniaki znakomicie pasują jako dodatek do zup kremów, gdzie nie tylko nadają świetną, kremową konsystencję, ale również mogą zastępować śmietanę. Jest wiele prostych, szybkich i tanich pomysłów na ziemniaczano-warzywną zupę krem, np. krem z dyni, brokuła, buraka, białych warzyw, kukurydzy lub… warzywnych „resztek“, które mamy w lodówce.

Składniki:

  • 3kg dyni
  • 0,5kg ziemniaków obranych ze skórki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2cm imbiru (kłącze)
  • sól
  • czarny pieprz
  • kurkuma

Przygotowanie:

  1. Dynię pokroić i upiec w skórce (dynię łatwiej obrać po upieczeniu). Po upieczeniu zdjąć skórkę, chyba że używamy odmiany hokkaido, której skórka jest jadalna po upieczeniu, więc można jej nie zdejmować.
  2. Obieram cebule, marchew i ziemniaki. Kroję marchew w plastry, a cebulę i ziemniaki
    w dużą kostkę.
  3. Do garnka wkładam ziemniaki, cebule, marchewkę, dolewam ok. 2-3 litrów wody, solę i gotuję pod przykryciem przez 25 min. Dodaję pieczoną dynię. Dodaję ok. 1l wody lub bulionu (jeśli chcemy uzyskać mniej gęstą konsystencję, dodajmy więcej wody).
  4. Pod koniec gotowania dodaję obrany i rozdrobniony imbir.

Zupę miksuję na jednolitą masę i doprawiam do smaku kurkumą, solą oraz pieprzem.