(przepis na 4 porcje)
- 500g małych ziemniaków
- średniej wielkości cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- skórka z ½ cytryny
- sok z ½ cytryny
- ½ małego opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 5 plasterków szynki parmeńskiej (ok. 75g)
- łyżka startego sera Pecorino Romano
- garść natki pietruszki
- garść świeżej mięty
- garść szczypiorku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, a następnie ugotuj je do miękkości z dodatkiem soli.
Całość wystudź. Ziemniaki przekrój na połówki, dodaj łyżkę oleju, startą skórkę z cytryny
i sok wyciśnięty z ½ cytryny i całość wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę, miętę i szczypiorek oraz łyżkę musztardy wraz z jogurtem i całość wymieszaj. Pokrój w kostkę szynkę parmeńską następnie usmaż ją na suchej patelni i dodaj do ziemniaków. Na patelni po szynce, usmaż cebulę, dolej ewentualnie trochę oleju
i dodaj ją do dania. Dodaj łyżkę sera Pecorino Romano. Wymieszaj sałatkę ziemniaczaną, dopraw solą
i pieprzem do smaku.
TIP: Do sałatek używaj ziemniaków typu A. Ziemniaki typu sałatkowego są najtwardsze, mają zwięzłą konsystencję miąższu i nie rozpadają się podczas gotowania. Zawierają stosunkowo dużo wody, a mniej skrobi, przez co po ugotowaniu pozostają jędrne i wilgotne. Dzięki temu łatwo poddają się krojeniu i idealnie pasują do różnego rodzaju sałatek. Tego typu ziemniaki łatwo poddają się także smażeniu, grillowaniu i gotowaniu w mundurkach, stanowią także dobry dodatek do zup i zapiekanek.