Bez żadnych ulepszaczy, podstawowy bulion wegański. Tajemnica dobrego smaku tkwi w… jakości produktów. Również jeżeli wiesz, że woda z kranu nie jest smaczna, użyj źródlanej. Tutaj, z racji tylko kilku produktów, ważne jest to, by „wyciągnąć” jak najwięcej smaku. Pamiętaj o zero waste – jak zostanie ci bulion, zamroź go! Posłuży jako baza do sosów albo innych zup.
Składniki (4 porcje):
- 250g ziemniaków polskich
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- pęczek natki pietruszki, lub nać z korzenia pietruszki
- pół małego selera
- puszka groszku konserwowego (mała)
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- natka pietruszki do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odłóż do przestygnięcia. Ugotuj bulion – będzie gotowy, gdy marchewka i pietruszka będą miękkie. Pamiętaj, by nie przesolić bulionu, dlatego warto dodać sól pod sam koniec gotowania. Bulion można pić z kubka albo podać z warzywami z zupy. Ziemniaki warto pokroić w plasterki (gdy są drobne) lub w kostkę, gdy trafiły się nam duże sztuki. Zupę dekorujemy natką pietruszki.
Warzywa i zioła wystarczą, by było naprawdę smacznie i zdrowo!