Dota Szymborska

Okiem blogera kulinarnego

Dota Szymborska

Autorka bloga Oneginetatopa.blogspot.com.

Wege zupa z ziemniakami – przepis bazowy

Bez żadnych ulepszaczy, podstawowy bulion wegański. Tajemnica dobrego smaku tkwi w… jakości produktów. Również jeżeli wiesz, że woda z kranu nie jest smaczna, użyj źródlanej. Tutaj, z racji tylko kilku produktów, ważne jest to, by „wyciągnąć” jak najwięcej smaku. Pamiętaj o zero waste – jak zostanie ci bulion, zamroź go! Posłuży jako baza do sosów albo innych zup.

Składniki (4 porcje):

  • 250g ziemniaków polskich
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • pęczek natki pietruszki, lub nać z korzenia pietruszki
  • pół małego selera
  • puszka groszku konserwowego (mała)
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odłóż do przestygnięcia. Ugotuj bulion – będzie gotowy, gdy marchewka i pietruszka będą miękkie. Pamiętaj, by nie przesolić bulionu, dlatego warto dodać sól pod sam koniec gotowania. Bulion można pić z kubka albo podać z warzywami z zupy. Ziemniaki warto pokroić w plasterki (gdy są drobne) lub w kostkę, gdy trafiły się nam duże sztuki. Zupę dekorujemy natką pietruszki.

Warzywa i zioła wystarczą, by było naprawdę smacznie i zdrowo!

Facebook
Instagram
Tiktok