Kumpir to danie składające się z pieczonego ziemniaka wypełnionego warzywami, mięsem baranim lub jagnięcym, serem owczym i masłem. Całość przypomina hamburgera. Z serów do dania najczęściej wybiera się mozzarellę, a z warzyw paprykę, groszek i kukurydzę konserwową, a także czerwoną kapustę, kapary, oliwki, kapustę pekińską oraz cebulę. Potrawa często serwowana jest z plasterkami kiełbasy zamiast mięsa oraz z pieczarkami, marynowanymi ogórkami i marchewką, a nawet sałatką rybną. Kumpir podawany jest także w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej z masłem i serem bez laktozy. Potrawa wywodzi się z byłej Jugosławii, ale tak bardzo zadomowiła się w Turcji, że postrzegana jest jako danie pochodzenia tureckiego i jednocześnie przysmak kuchni ulicznej.

Składniki na 4 osoby:

4 bardzo duże ziemniaki do pieczenia

200 g kiełbasy pikantnej typu chorizzo

80 g masła

300 g sera ementaler lub mozzarelli w bloku

100 g zielonego groszku konserwowego

100 g kukurydzy konserwowej

200 g czerwonej cebuli

100 g papryki czerwonej

1/2 pęczku natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

1/2 łyżeczki sumaka

1 główka czosnku

200 g majonezu

Sposób wykonania:

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy około 10 min w osolonej wodzie. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 40-50 minut, aż będą miękkie. Po upieczeniu ziemniaki nacinamy starając się ich nie przeciąć. Widelcem ubijamy miąższ w każdym ziemniaku, dodając łyżkę masła i ser. Doprawiamy solą; gdy miąższ w ziemniaku osiągnie konsystencję kremowego puree układamy na nim sałatkę i podajemy z sosem czosnkowym.

Sałatka

Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy ok. 3 minuty, a następnie zdejmujemy ją z patelni. Na powstałym tłuszczu smażymy cebulę i paprykę pociętą w drobną kostkę, warzywa smażymy około 3 minuty, a następnie przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę, groszek, smażona kiełbasę; wszystko doprawiamy solą, pieprzem i sumakiem.

Sos czosnkowy

Czosnek pieczemy w całości w temp. 200 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu obieramy z łupinek i miksujemy z majonezem.

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.