Składniki:

  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 250g daktyli Medjool po wypestkowaniu
  • 50g oleju kokosowego
  • 30g masła orzechowego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 50g surowego kakao
  • 100g wiórków kokosowych

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój, jeśli są duże. Gotuj w osolonej wodzie (ok. 20 min.).
  2. Usuń pestki z daktyli. Porwij daktyle na mniejsze kawałki.
  3. Wystudzone ziemniaki, daktyle, olej i masło orzechowe zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Dodaj przyprawy, kakao, wiórki kokosowe. Wymieszaj na jednolitą masę.
  5. Z masy uformuj kulki i wstaw na 1-2h do lodówki.

Opcjonalnie kulki można obtoczyć w liofilizowanych owocach lub mielonych orzechach.

TIP: do przygotowania trufli nadają się ziemniaki typu B – ogólnoużytkowego – nie za twarde i nie za bardzo mączyste. Ziemniaki o typie B mają więcej skrobi i są mniej wilgotne. Podczas gotowania pękają na powierzchni, łatwo podlegają wszelkiej obróbce, dlatego ich zastosowanie jest najszersze. Najczęściej pojawiają się jako dodatek do obiadu w formie puree.