- 500g ugotowanych ziemniaków
- 250g daktyli Medjool po wypestkowaniu
- 50g oleju kokosowego
- 30g masła orzechowego
- 2 łyżki cynamonu
- 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej
- 50g surowego kakao
- 100g wiórków kokosowych
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój, jeśli są duże. Gotuj w osolonej wodzie (ok. 20 min.).
- Usuń pestki z daktyli. Porwij daktyle na mniejsze kawałki.
- Wystudzone ziemniaki, daktyle, olej i masło orzechowe zmiksuj na jednolitą masę.
- Dodaj przyprawy, kakao, wiórki kokosowe. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Z masy uformuj kulki i wstaw na 1-2h do lodówki.
Opcjonalnie kulki można obtoczyć w liofilizowanych owocach lub mielonych orzechach.
TIP: do przygotowania trufli nadają się ziemniaki typu B – ogólnoużytkowego – nie za twarde i nie za bardzo mączyste. Ziemniaki o typie B mają więcej skrobi i są mniej wilgotne. Podczas gotowania pękają na powierzchni, łatwo podlegają wszelkiej obróbce, dlatego ich zastosowanie jest najszersze. Najczęściej pojawiają się jako dodatek do obiadu w formie puree.