- 5 upieczonych ziemniaków bez skórki (można użyć też ugotowanych)
- 1 duża ugotowana marchewka
- 1 duża cebula
- ½ szklanki płatków drożdżowych
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- wędzona papryka
- kurkuma
- pieprz biały mielony
- sól
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
- Cebulę drobno pokroić i udusić na patelni, na małej ilości oleju, podlewając wodą.
- Ziemniaki i marchewkę pokroić.
- W blenderze lub malakserze umieścić pokrojone ziemniaki (jeszcze ciepłe), marchewkę, płatki drożdżowe, wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i uduszoną cebulę.
- Wszystko miksujemy na gładką masę. W czasie blendowania powoli dodajemy ciepłą wodę lub bulion warzywny, aby ułatwić blendowanie i doprowadzić „ser“ do właściwej konsystencji. Jeśli chcesz dodać ostrego smaku, dodaj ostrą paprykę.
Wskazówka: gotowy ser trzymaj w lodówce – po stężeniu można rozsmarowywać go na kanapce, natomiast po włożeniu na 15-20 min. do zamrażalnika nadaje się do tarcia lub krojenia w plastry.