Składniki:

  • 5 upieczonych ziemniaków bez skórki (można użyć też ugotowanych)
  • 1 duża ugotowana marchewka
  • 1 duża cebula
  • ½ szklanki płatków drożdżowych
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • wędzona papryka
  • kurkuma
  • pieprz biały mielony
  • sól
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

  1. Cebulę drobno pokroić i udusić na patelni, na małej ilości oleju, podlewając wodą.
  2. Ziemniaki i marchewkę pokroić.
  3. W blenderze lub malakserze umieścić pokrojone ziemniaki (jeszcze ciepłe), marchewkę, płatki drożdżowe, wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i uduszoną cebulę.
  4. Wszystko miksujemy na gładką masę. W czasie blendowania powoli dodajemy ciepłą wodę lub bulion warzywny, aby ułatwić blendowanie i doprowadzić „ser“ do właściwej konsystencji. Jeśli chcesz dodać ostrego smaku, dodaj ostrą paprykę.

Wskazówka: gotowy ser trzymaj w lodówce – po stężeniu można rozsmarowywać go na kanapce, natomiast po włożeniu na 15-20 min. do zamrażalnika nadaje się do tarcia lub krojenia w plastry.