Składniki (porcja dla dwóch osób):
- 2 ziemniaki (150g)
- mały burak (100g)
- mała cebula (50g)
- 2 garści roszponki
- ½ awokado (70g)
- łyżka oleju rzepakowego (10g)
- łyżka octu jabłkowego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżka uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika (10g)
Sposób wykonania:
Ziemniaki i buraki ugotuj w skórce, pozostaw do wystudzenia, a następnie je obierz. Warzywa pokrój w większą kostkę i wsyp do miski. Obierz cebulę, drobno posiekaj i dodaj do warzyw, tak samo jak listki roszponki i pokrojone awokado. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj olej rzepakowy, ocet jabłkowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę posyp uprażonymi nasionami słonecznika.