Składniki (porcja dla dwóch osób):

  • 2 ziemniaki (150g)
  • mały burak (100g)
  • mała cebula (50g)
  • 2 garści roszponki
  • ½ awokado (70g)
  • łyżka oleju rzepakowego (10g)
  • łyżka octu jabłkowego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika (10g)

Sposób wykonania:

Ziemniaki i buraki ugotuj w skórce, pozostaw do wystudzenia, a następnie je obierz. Warzywa pokrój w większą kostkę i wsyp do miski. Obierz cebulę, drobno posiekaj i dodaj do warzyw, tak samo jak listki roszponki i pokrojone awokado. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj olej rzepakowy, ocet jabłkowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę posyp uprażonymi nasionami słonecznika.