Ziemniaki świetnie nadają się do dań na zimno, dlatego możesz komponować z nich sałatki do lunch boxa. Ziemniaki mają wysoki indeks sytości, co może pomóc w walce z podjadaniem między posiłkami. Co ciekawe, zimne ziemniaki mają mniej kalorii przyswajanych przez organizm niż ziemniaki gorące. Dzieje się tak, ponieważ skrobia pod wpływem niskiej temperatury retrograduje i staje się nieprzyswajalna przez nasz organizm. Dodatkowo nieprzyswajalna, zretrogradowana skrobia wspiera naszą florę bakteryjną, pośrednio przyczyniając się do wielu innych korzyści zdrowotnych.
Składniki:
- 800g ziemniaków sałatkowych
- 2 szklanki czerwonej fasoli
- pomidorki koktajlowe
- 4 cebulki dymki posiekane
- 4 kiszone ogórki
- majonez z ziemniaka
- pestki dyni do posypania
Przygotowanie:
- Umyte ziemniaki ugotuj al dente. Ostudź i pokrój w plastry bądź w kostkę.
- Przygotuj majonez z ziemniaka.
- Cebulę posiekaj, ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.
- Pestki dyni upraż na suchej, gorącej patelni, uważając, aby ich nie przypalić.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki.
MAJONEZ Z ZIEMNIAKA
Składniki:
- 600g ziemniaków (ok. 8 ziemniaków)
- 8 łyżeczek soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 6 łyżek musztardy
- łyżeczka soli Kala Namak
- mleko sojowe bez cukru lub woda (ilość zależy od rodzaju ziemniaków, dodawać powoli)
- pieprz, sól, opcjonalnie czosnek
- ewentualnie 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowane i obrane ze skórki, jeszcze ciepłe, miksujemy w blenderze z resztą składników na gładką masę. Jeśli konsystencja majonezu jest zbyt gęsta, dodajemy mleka lub małej ilości oleju. Po zmiksowaniu ziemniaczany majonez wylewamy do miski i schładzamy
w lodówce.
TIP: Do sałatek używaj ziemniaków typu A. Ziemniaki typu sałatkowego są najtwardsze, mają zwięzłą konsystencję miąższu i nie rozpadają się podczas gotowania. Zawierają stosunkowo dużo wody, a mniej skrobi, przez co po ugotowaniu pozostają jędrne i wilgotne. Dzięki temu łatwo poddają się krojeniu i idealnie pasują do różnego rodzaju sałatek. Tego typu ziemniaki łatwo poddają się także smażeniu, grillowaniu i gotowaniu w mundurkach, stanowią także dobry dodatek do zup i zapiekanek.