Ziemniaki świetnie nadają się do dań na zimno, dlatego możesz komponować z nich sałatki do lunch boxa. Ziemniaki mają wysoki indeks sytości, co może pomóc w walce z podjadaniem między posiłkami. Co ciekawe, zimne ziemniaki mają mniej kalorii przyswajanych przez organizm niż ziemniaki gorące. Dzieje się tak, ponieważ skrobia pod wpływem niskiej temperatury retrograduje i staje się nieprzyswajalna przez nasz organizm. Dodatkowo nieprzyswajalna, zretrogradowana skrobia wspiera naszą florę bakteryjną, pośrednio  przyczyniając się do wielu innych korzyści zdrowotnych.

Składniki:

  • 800g ziemniaków sałatkowych
  • 2 szklanki czerwonej fasoli
  • pomidorki koktajlowe
  • 4 cebulki dymki posiekane
  • 4 kiszone ogórki
  • majonez z ziemniaka
  • pestki dyni do posypania

Przygotowanie:

  1. Umyte ziemniaki ugotuj al dente. Ostudź i pokrój w plastry bądź w kostkę.
  2. Przygotuj majonez z ziemniaka.
  3. Cebulę posiekaj, ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.
  4. Pestki dyni upraż na suchej, gorącej patelni, uważając, aby ich nie przypalić.
  5. Połącz ze sobą wszystkie składniki.

 

MAJONEZ Z ZIEMNIAKA

Składniki:

  • 600g ziemniaków (ok. 8 ziemniaków)
  • 8 łyżeczek soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 6 łyżek musztardy
  • łyżeczka soli Kala Namak
  • mleko sojowe bez cukru lub woda (ilość zależy od rodzaju ziemniaków, dodawać powoli)
  • pieprz, sól, opcjonalnie czosnek
  • ewentualnie 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotowane i obrane ze skórki, jeszcze ciepłe, miksujemy w blenderze z resztą składników na gładką masę. Jeśli konsystencja majonezu jest zbyt gęsta, dodajemy mleka lub małej ilości oleju. Po zmiksowaniu ziemniaczany majonez wylewamy do miski i schładzamy
w lodówce.

TIP: Do sałatek używaj ziemniaków typu A. Ziemniaki typu sałatkowego są najtwardsze, mają zwięzłą konsystencję miąższu i nie rozpadają się podczas gotowania. Zawierają stosunkowo dużo wody, a mniej skrobi, przez co po ugotowaniu pozostają jędrne i wilgotne. Dzięki temu łatwo poddają się krojeniu i idealnie pasują do różnego rodzaju sałatek. Tego typu ziemniaki łatwo poddają się także smażeniu, grillowaniu i gotowaniu w mundurkach, stanowią także dobry dodatek do zup i zapiekanek.