(Szlachcice lub podlasiaki)
Pierogi z nadzieniem z utartych i podsmażonych ziemniaków to specjalność wschodniego Mazowsza oraz południowego Podlasia. Od dawna znane są na terenie powiatów węgrowskiego, sokołowskiego i siedleckiego. Tradycyjne „szlachcie” to pierogi z nadzieniem ziemniaczanym i okrasą z boczku. W tej wersji są z farszem stanowiącym ciekawe połączenie – pstrąga wędzonego oraz boczku.
Składniki na 4 osoby:
Ciasto
400 g mąki
2 jajka
1 żółtko
40 ml masła
250 ml mleka
1 łyżeczka soli
Farsz
1,5 kg obranych ziemniaków
1 kg pstrąga wędzonego na gorąco
2 cebule
200 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
klarowane masło
śmietana wędzona
zioła do dekoracji
Sposób wykonania:
Ciasto
Mąkę przesiewamy wraz z solą, robimy delikatny dołek, dodajemy jajka i żółtko. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem. Wyrabiamy aż osiągniemy gładkie plastyczne ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
Farsz
Ziemniaki ucieramy na tarce na drobnych oczkach i delikatnie odsączamy. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy około 1 minuty na klarowanym maśle, na końcu dodajemy drobno pokrojony boczek. Po około 3 minutach dodajemy starte ziemniaki, wszystko smażymy jeszcze ok. 5 minut, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, majeranek, sól, pieprz i połowę wędzonego pstrąga (bez skóry i ości). Farsz dokładnie mieszamy.
Z ciasta pierogowego formujemy cienkie krążki, na których układamy farsz i robimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty. Po ugotowaniu możemy obsmażyć je na maśle; podajemy z kawałkami wędzonego pstrąga i wędzoną śmietaną, dekorujemy świeżymi ziołami.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.