(Szlachcice lub podlasiaki)

Pierogi z nadzieniem z utartych i podsmażonych ziemniaków to specjalność wschodniego Mazowsza oraz południowego Podlasia. Od dawna znane są na terenie powiatów węgrowskiego, sokołowskiego i siedleckiego. Tradycyjne „szlachcie” to pierogi z nadzieniem ziemniaczanym i okrasą z boczku. W tej wersji są z farszem stanowiącym ciekawe połączenie – pstrąga wędzonego oraz boczku.

Składniki na 4 osoby:

Ciasto

400 g mąki

2 jajka

1 żółtko

40 ml masła

250 ml mleka

1 łyżeczka soli

Farsz

1,5 kg  obranych ziemniaków

1 kg pstrąga wędzonego na gorąco

2 cebule

200 g wędzonego boczku

2 ząbki czosnku

1 pęczek natki pietruszki

1 łyżeczka majeranku

sól, pieprz do smaku

klarowane masło

śmietana wędzona

zioła do dekoracji

Sposób wykonania:

Ciasto

Mąkę przesiewamy wraz z solą, robimy delikatny dołek, dodajemy jajka i żółtko. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem. Wyrabiamy aż osiągniemy gładkie plastyczne ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.

Farsz

Ziemniaki ucieramy na tarce na drobnych oczkach i delikatnie odsączamy. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy około 1 minuty na klarowanym maśle, na końcu dodajemy drobno pokrojony boczek. Po około 3 minutach dodajemy starte ziemniaki, wszystko smażymy jeszcze ok. 5 minut, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, majeranek, sól, pieprz i połowę wędzonego pstrąga (bez skóry i ości). Farsz dokładnie mieszamy.

Z ciasta pierogowego formujemy cienkie krążki, na których układamy farsz i robimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty. Po ugotowaniu możemy obsmażyć je na maśle; podajemy z kawałkami wędzonego pstrąga i wędzoną śmietaną, dekorujemy świeżymi ziołami.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.