W różnych regionach Polski potrawa ta nosi inną nazwę, często bywa określana mianem kartoflaka, bugaja, pyrczoka, rejbaka, parepaca, kajzera, kugiela czy bulbynka. Babka ziemniaczana jest szczególnie ceniona na wschodnich rubieżach naszego kraju, czemu trudno się dziwić, gdyż prawdopodobnie przywędrowała z terenów dzisiejszej Białorusi, gdzie do dziś uchodzi za narodowy przysmak. Często także gości na stołach mieszkańców Suwalszczyzny i Podlasia, a w Supraślu odbywają się nawet coroczne mistrzostwa świata w jej pieczeniu.

Babkę ziemniaczaną można podać z kwaśną śmietaną lub w bardziej wyszukany sposób – z Jagnięciną Wrzosówką, która również jest produktem lokalnym i regionalnym. Jako dodatku do baby nie może również zabraknąć polskich leśnych skarbów czyli grzybów, których w podlaskich lasach i polskich nie brakuje.

 

Składniki na 4 porcje:

Babka:

1,5 kg ziemniaków mącznych

4 jajka

200 g cebuli pokrojonej w kostkę

2 ząbki rozdrobnionego czosnku

300 g słoniny wędzonej (pokrojonej w kostkę)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

masło do smarowania formy

bułka tarta

Jagnięcina

1 szt. łopatki jagnięcej

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka kminu rzymskiego

2 kg tłuszczu gęsi lub łoju wołowego

200 g pieczarek

200 g boczniaka

lub grzybów leśnych w sezonie

 

Sposób wykonania:

Jagnięcina

Wszystkie przyprawy mieszamy i nacieramy nimi łopatkę jagnięcą. Mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Po upływie czasu mięso przekładamy do brytfanny, zalewamy roztopionym tłuszczem lub łojem, przykrywamy i pieczemy w temp. 140 stopni C ok. 4-5 godzin aż kość swobodnie odejdzie od mięsa. Upieczoną jagnięcinę wykładamy z rondla i rozdrabniamy przy pomocy widelca. Dodajemy kilka łyżek tłuszczu od pieczenia.

Babka

Ziemniaki ucieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w melakserze. Cebulę podsmażamy z czosnkiem i słoniną, doprawiamy przyprawami i po wystudzeniu łączymy z masą ziemniaczaną. Masę dokładnie mieszamy, dodajemy jajka i przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. dwóch godzin.

W międzyczasie grzyby myjemy, następnie przesmażamy na tłuszczu pozostałym po pieczeniu jagnięciny, do czasu aż się ładnie zarumienią.

 

Sposób podania:

Po upieczeniu babkę kroimy, układamy na niej poszarpaną jagnięcinę i podajemy z grzybami smażonymi

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.