Fast food w domowej, zdrowej i pysznej wersji – pizza z ziemniaka. Najlepiej smakuje jako małe pizzerinki. Nadaje się zarówno jako przekąska na przyjęcie urodzinowe dla dzieci, jak i w czasie wspólnego oglądania meczu. Świetnie sprawdza się również podczas wspólnej zabawy w gotowanie z dziećmi – oprócz zagniatania ciasta, maluchy mogą samodzielnie wybrać składnik. Najważniejsze, aby na naszej pizzy znalazły się wartościowe dodatki – pamiętajmy o warzywach i nie przesadzajmy z serem… A może ser również przygotujecie ziemniaczany?
Składniki:
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 100g mąki ziemniaczanej
- passata pomidorowa
- siemię lniane + 2-3 łyżki wody lub jajko
- bazylia, oregano lub zioła prowansalskie, kurkuma, czosnek lub przyprawa curry
- ulubione dodatki (np. pieczarki, kukurydza, cukinia)
- ser z ziemniaka
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć za pomocą tłuczka.
- Len zmiel w młynku, dodaj kilka łyżek wody i zostaw do nasiąknięcia. Len można zastąpić jajkiem.
- Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, siemię lniane i wymieszaj składniki, zagniatając na miękkie i elastyczne ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, po czym uformuj z ciasta kształt pizzy. Mogą to być mniejsze pizzerinki.
- Wsadź blaszkę z ciastem do nagrzanego do 200°C piekarnika na ok. 30 min.
- W tym czasie przygotuj sos: passatę pomidorową wylej na patelnię (bez tłuszczu)
i ogrzewaj, aż się zredukuje (zmniejszy się zawartość wody). Dodaj czosnek, kurkumę, zioła prowansalskie. - Na pizzę nałóż sos z ulubionymi dodatkami, nastaw piekarnik na 220°C i włóż pizzę na kolejne ok. 10 min.
Można jeść na gorąco lub na zimno 😉