Fast food w domowej, zdrowej i pysznej wersji – pizza z ziemniaka. Najlepiej smakuje jako małe pizzerinki. Nadaje się zarówno jako przekąska na przyjęcie urodzinowe dla dzieci, jak i w czasie wspólnego oglądania meczu. Świetnie sprawdza się również podczas wspólnej zabawy w gotowanie z dziećmi – oprócz zagniatania ciasta, maluchy mogą samodzielnie wybrać składnik. Najważniejsze, aby na naszej pizzy znalazły się wartościowe dodatki – pamiętajmy o warzywach i nie przesadzajmy z serem… A może ser również przygotujecie ziemniaczany?

Składniki:

  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • passata pomidorowa
  • siemię lniane + 2-3 łyżki wody lub jajko
  • bazylia, oregano lub zioła prowansalskie, kurkuma, czosnek lub przyprawa curry
  • ulubione dodatki (np. pieczarki, kukurydza, cukinia)
  • ser z ziemniaka

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć za pomocą tłuczka.
  2. Len zmiel w młynku, dodaj kilka łyżek wody i zostaw do nasiąknięcia. Len można zastąpić jajkiem.
  3. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, siemię lniane i wymieszaj składniki, zagniatając na miękkie i elastyczne ciasto.
  4. Z ciasta uformuj kulę.
  5. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, po czym uformuj z ciasta kształt pizzy. Mogą to być mniejsze pizzerinki.
  6. Wsadź blaszkę z ciastem do nagrzanego do 200°C piekarnika na ok. 30 min.
  7. W tym czasie przygotuj sos: passatę pomidorową wylej na patelnię (bez tłuszczu)
    i ogrzewaj, aż się zredukuje (zmniejszy się zawartość wody). Dodaj czosnek, kurkumę, zioła prowansalskie.
  8. Na pizzę nałóż sos z ulubionymi dodatkami, nastaw piekarnik na 220°C i włóż pizzę na kolejne ok. 10 min.

Można jeść na gorąco lub na zimno 😉