Chcesz zaskoczyć znajomych lub uatrakcyjnić domowy obiad? Pieczone ziemniaczki w postaci frytek lub łódeczek lubimy wszyscy, ale prawdziwym hitem są zakręcone spiralki na patyczku do szaszłyka! Są proste w przygotowaniu, a bardzo efektywne. Przekonajcie się sami!
Składniki
- małe kartofelki w skórce
- oliwa z oliwek
- ulubione zioła i przyprawy
- patyczki do szaszłyków
- jogurt grecki, czosnek, sól, pieprz lub majonez z ziemniaka
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220°C. Przyszykuj blachę.
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj.
- Nadziej ziemniaka na patyczek do szaszłyka. Połóż ziemniaka na desce do krojenia
i wbij nóż lekko pod kątem, aż ostrze oprze się o patyczek do szaszłyka. Obracając rotacyjnie ziemniaka wokół osi patyczka, potnij ziemniaka na dość cienką spiralę. - Gdy cały ziemniak będzie pokrojony, rozciągnij go na patyczku, tak aby powstała spirala.
- Ułóż patyczki z ziemniakami na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop ziemniaki oliwą, dopraw solą, pieprzem, ulubionymi ziołami (np. tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, papryką, kurkumą, kminem rzymskim, majerankiem).
- Piecz przez ok. 30 min. do zrumienienia (czas zależny od wielkości ziemniaka i grubości spirali).
- Podawaj z ulubionymi dipami, np. serem lub majonezem z ziemniaka bądź sosem jogurtowo-czosnkowym.