Chcesz zaskoczyć znajomych lub uatrakcyjnić domowy obiad? Pieczone ziemniaczki w postaci frytek lub łódeczek lubimy wszyscy, ale prawdziwym hitem są zakręcone spiralki na patyczku do szaszłyka! Są proste w przygotowaniu, a bardzo efektywne. Przekonajcie się sami!

Składniki

  • małe kartofelki w skórce
  • oliwa z oliwek
  • ulubione zioła i przyprawy
  • patyczki do szaszłyków
  • jogurt grecki, czosnek, sól, pieprz lub majonez z ziemniaka

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Przyszykuj blachę.
  2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj.
  3. Nadziej ziemniaka na patyczek do szaszłyka. Połóż ziemniaka na desce do krojenia
    i wbij nóż lekko pod kątem, aż ostrze oprze się o patyczek do szaszłyka. Obracając rotacyjnie ziemniaka wokół osi patyczka, potnij ziemniaka na dość cienką spiralę.
  4. Gdy cały ziemniak będzie pokrojony, rozciągnij go na patyczku, tak aby powstała spirala.
  5. Ułóż patyczki z ziemniakami na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop ziemniaki oliwą, dopraw solą, pieprzem, ulubionymi ziołami (np. tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, papryką, kurkumą, kminem rzymskim, majerankiem).
  6. Piecz przez ok. 30 min. do zrumienienia (czas zależny od wielkości ziemniaka i grubości spirali).
  7. Podawaj z ulubionymi dipami, np. serem lub majonezem z ziemniaka bądź sosem jogurtowo-czosnkowym.