Kopytka czerwone

Składniki:

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3-4 upieczone i wystudzone buraki lub puree z buraka (mrożone)
  • 2 szklanki mąki pszennej 500
  • 0,5 szklanki mąki razowej
  • 0,5 mąki ziemniaczanej + mąka ziemniaczana do posypania stolnicy
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • opcjonalnie kwiaty kopru

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Następnie rozgnieść (lub przepuścić przez praskę lub maszynkę).
  2. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na puree). Pozostawić na sitku, aby odsączyć sok (można odcisnąć na gazie). Jeśli używamy buraków mrożonych (puree), należy podgrzać je w rondlu w celu odparowania nadmiaru wody, dodać ocet
    i ostudzić.
  3. Mąkę ziemniaczaną, pszenną 500 i razową połączyć i wymieszać.
  4. Przygotować ciasto: połączyć ziemniaki i buraki. Masę ugnieść i podzielić na 4 części, Jedną część wyjąć, ale zostawić w misce. W miejsce wyjętej części dodać mieszankę mąk. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść, dodać jajko. Jeśli jest to konieczne, dodać jeszcze mąki.
  5. Stolnicę podsypać mąką ziemniaczaną. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek i lekko spłaszczyć go od góry. Nożem lub drewnianą szpatułką odciąć kopytka o szerokości ok. 3 cm. Jeśli ciasto się lepi, podsypać mąką ziemniaczaną.
  6. W garnku zagotować osoloną wodę razem z kwiatami kopru i 2 łyżkami oleju (aby kopytka się nie przyklejały). Następnie nieznacznie zmniejszyć ogień i delikatnie włożyć kopytka. Mieszając. aby kopytka nie przywarły, gotować do wypłynięcia ok. 1 min., po czym wyłowić łyżką cedzakową.

 

Kopytka zielone

Składniki:

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • opakowanie mrożonego szpinaku lub ok. 500g świeżego
  • 2 szklanki mąki pszennej 500
  • 0,5 szklanki mąki razowej
  • 0,5 mąki ziemniaczanej + mąka ziemniaczana (do posypania stolnicy)
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • opcjonalnie kwiaty kopru

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Następnie rozgnieść (lub przepuścić przez praskę lub maszynkę).
  2. Szpinak odparować w garnku z dodatkiem czosnku i ziół prowansalskich. Jeśli używam świeżego, duszę go na patelni, następnie odciskam z nadmiaru wody i rozdrabniam blenderem.
  3. Mąkę ziemniaczaną, pszenną 500 i razową połączyć i wymieszać.
  4. Przygotować ciasto: połączyć ostudzone ziemniaki i szpinak. Masę ugnieść i podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć, ale zostawić w misce. W miejsce wyjętej części dodać mieszankę mąk. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść, dodaję jajko. Jeśli jest to konieczne, dodać jeszcze mąki.
  5. Stolnicę podsypać mąką ziemniaczaną. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek i lekko spłaszczyć go od góry. Nożem lub drewnianą szpatułką odciąć kopytka o szerokości ok. 3 cm. Jeśli ciasto się lepi, podsypać mąką ziemniaczaną.
  6. W garnku zagotować osoloną wodę razem z kwiatami kopru i 2 łyżkami oleju (aby kopytka się nie przyklejały). Następnie nieznacznie zmniejszyć ogień i delikatnie włożyć kopytka. Mieszając, aby kopytka nie przywarły, gotować do wypłynięcia ok. 1 min., po czym wyłowić łyżką cedzakową.

 

Kopytka pomarańczowe

Składniki:

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3-4 upieczone i wystudzone marchewki (lub kawałek dyni)
  • 2 szklanki mąki pszennej 500
  • 0,5 szklanki mąki razowej
  • 0,5 mąki ziemniaczanej + mąka ziemniaczana (do posypania stolnicy)
  • 2 jaja
  • szczypta soli, kurkuma
  • opcjonalnie kwiaty kopru

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i marchewkę obrać, ugotować i ostudzić. Następnie rozgnieść (lub przepuścić przez praskę lub maszynkę).
  2. Mąkę ziemniaczaną, pszenną 500 i razową połączyć i wymieszać.
  3. Przygotować ciasto: masę ziemniaczano-marchewkową ugnieść i podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć, ale zostawić w misce. W miejsce wyjętej części dodać mieszankę mąk. Opcjonalnie dodać szczyptę kurkumy. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść, dodać jajko. Jeśli jest to konieczne, dodać jeszcze mąki.
  4. Stolnicę podsypać mąką ziemniaczaną. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek i lekko spłaszczyć go od góry. Nożem lub drewnianą szpatułką odciąć kopytka o szerokości ok. 3 cm. Jeśli ciasto się lepi, podsypać mąką ziemniaczaną.
  5. W garnku zagotować osoloną wodę razem z kwiatami kopru i 2 łyżkami oleju (aby kopytka się nie przyklejały). Następnie nieznacznie zmniejszyć ogień i delikatnie włożyć kopytka. Mieszając, aby kopytka nie przywarły, gotować do wypłynięcia ok. 1 min., po czym wyłowić łyżką cedzakową.

TIP: Do kopytek użyj ziemniaków typu C (mączystego). Te ziemniaki zawierają najwięcej skrobi, są najbardziej sypkie i najmniej wilgotne (najbardziej suche). Łatwo się rozpadają i najbardziej pasują do kopytek, puree, placków, knedli czy pyz.