Kopytka czerwone
Składniki:
- 2 kg ugotowanych ziemniaków
- 3-4 upieczone i wystudzone buraki lub puree z buraka (mrożone)
- 2 szklanki mąki pszennej 500
- 0,5 szklanki mąki razowej
- 0,5 mąki ziemniaczanej + mąka ziemniaczana do posypania stolnicy
- 2 jaja
- szczypta soli
- opcjonalnie kwiaty kopru
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Następnie rozgnieść (lub przepuścić przez praskę lub maszynkę).
- Buraki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na puree). Pozostawić na sitku, aby odsączyć sok (można odcisnąć na gazie). Jeśli używamy buraków mrożonych (puree), należy podgrzać je w rondlu w celu odparowania nadmiaru wody, dodać ocet
i ostudzić. - Mąkę ziemniaczaną, pszenną 500 i razową połączyć i wymieszać.
- Przygotować ciasto: połączyć ziemniaki i buraki. Masę ugnieść i podzielić na 4 części, Jedną część wyjąć, ale zostawić w misce. W miejsce wyjętej części dodać mieszankę mąk. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść, dodać jajko. Jeśli jest to konieczne, dodać jeszcze mąki.
- Stolnicę podsypać mąką ziemniaczaną. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek i lekko spłaszczyć go od góry. Nożem lub drewnianą szpatułką odciąć kopytka o szerokości ok. 3 cm. Jeśli ciasto się lepi, podsypać mąką ziemniaczaną.
- W garnku zagotować osoloną wodę razem z kwiatami kopru i 2 łyżkami oleju (aby kopytka się nie przyklejały). Następnie nieznacznie zmniejszyć ogień i delikatnie włożyć kopytka. Mieszając. aby kopytka nie przywarły, gotować do wypłynięcia ok. 1 min., po czym wyłowić łyżką cedzakową.
Kopytka zielone
Składniki:
- 2 kg ugotowanych ziemniaków
- opakowanie mrożonego szpinaku lub ok. 500g świeżego
- 2 szklanki mąki pszennej 500
- 0,5 szklanki mąki razowej
- 0,5 mąki ziemniaczanej + mąka ziemniaczana (do posypania stolnicy)
- 2 jaja
- szczypta soli
- opcjonalnie kwiaty kopru
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Następnie rozgnieść (lub przepuścić przez praskę lub maszynkę).
- Szpinak odparować w garnku z dodatkiem czosnku i ziół prowansalskich. Jeśli używam świeżego, duszę go na patelni, następnie odciskam z nadmiaru wody i rozdrabniam blenderem.
- Mąkę ziemniaczaną, pszenną 500 i razową połączyć i wymieszać.
- Przygotować ciasto: połączyć ostudzone ziemniaki i szpinak. Masę ugnieść i podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć, ale zostawić w misce. W miejsce wyjętej części dodać mieszankę mąk. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść, dodaję jajko. Jeśli jest to konieczne, dodać jeszcze mąki.
- Stolnicę podsypać mąką ziemniaczaną. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek i lekko spłaszczyć go od góry. Nożem lub drewnianą szpatułką odciąć kopytka o szerokości ok. 3 cm. Jeśli ciasto się lepi, podsypać mąką ziemniaczaną.
- W garnku zagotować osoloną wodę razem z kwiatami kopru i 2 łyżkami oleju (aby kopytka się nie przyklejały). Następnie nieznacznie zmniejszyć ogień i delikatnie włożyć kopytka. Mieszając, aby kopytka nie przywarły, gotować do wypłynięcia ok. 1 min., po czym wyłowić łyżką cedzakową.
Kopytka pomarańczowe
Składniki:
- 2 kg ugotowanych ziemniaków
- 3-4 upieczone i wystudzone marchewki (lub kawałek dyni)
- 2 szklanki mąki pszennej 500
- 0,5 szklanki mąki razowej
- 0,5 mąki ziemniaczanej + mąka ziemniaczana (do posypania stolnicy)
- 2 jaja
- szczypta soli, kurkuma
- opcjonalnie kwiaty kopru
Przygotowanie:
- Ziemniaki i marchewkę obrać, ugotować i ostudzić. Następnie rozgnieść (lub przepuścić przez praskę lub maszynkę).
- Mąkę ziemniaczaną, pszenną 500 i razową połączyć i wymieszać.
- Przygotować ciasto: masę ziemniaczano-marchewkową ugnieść i podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć, ale zostawić w misce. W miejsce wyjętej części dodać mieszankę mąk. Opcjonalnie dodać szczyptę kurkumy. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść, dodać jajko. Jeśli jest to konieczne, dodać jeszcze mąki.
- Stolnicę podsypać mąką ziemniaczaną. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek i lekko spłaszczyć go od góry. Nożem lub drewnianą szpatułką odciąć kopytka o szerokości ok. 3 cm. Jeśli ciasto się lepi, podsypać mąką ziemniaczaną.
- W garnku zagotować osoloną wodę razem z kwiatami kopru i 2 łyżkami oleju (aby kopytka się nie przyklejały). Następnie nieznacznie zmniejszyć ogień i delikatnie włożyć kopytka. Mieszając, aby kopytka nie przywarły, gotować do wypłynięcia ok. 1 min., po czym wyłowić łyżką cedzakową.
TIP: Do kopytek użyj ziemniaków typu C (mączystego). Te ziemniaki zawierają najwięcej skrobi, są najbardziej sypkie i najmniej wilgotne (najbardziej suche). Łatwo się rozpadają i najbardziej pasują do kopytek, puree, placków, knedli czy pyz.