Składniki:
porcja dla 2 osób
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 4 jajka
- czubata łyżka świeżego posiekanego tymianku cytrynowego
- 110 g pora
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach i wystudź. Połowę ziemniaków rozgnieć widelcem, a drugą połowę pokrój w kostkę. Na łyżce oleju podsmaż pokrojonego pora wraz z ząbkiem czosnku i dodaj go do ziemniaków. Następnie, do kartofli dodaj jajka, sól, pieprz, tymianek. Na patelni o średnicy 20 cm podgrzej łyżkę oleju i przelej zawartość patelni na drugą patelnię. Całość smaż na małym ogniu przez około 3-4 minuty, a następnie przełóż tortillę na drugą stronę (sposób: przykryj patelnię talerzem i obróć patelnię następnie przełóż z talerza odwróconą tortillę na patelnię) i smaż przez kolejne 3 minuty.
TIP: Do tortilli użyj ziemniaków typu C – mączystego. Te ziemniaki zawierają najwięcej skrobi, są najbardziej sypkie i najmniej wilgotne (najbardziej suche). Łatwo się rozpadają i najbardziej pasują do kopytek, puree, placków, knedli czy pyz.