Vichyssoise to popularna francuska zupa z pora i ziemniaków, stworzona przez Jules’a Gouffé i początkowo serwowana na ciepło w regionie Vichy, a następnie zmodyfikowana przez francuskiego kucharza, Louisa Diata, szefa kuchni w Ritz-Carlton w Nowym Yorku. Pewnego upalnego dnia na początku XX w. w USA zaskoczył on gości, podając zupę na zimno z dodatkiem śmietany. Nazwał ją „Crème vichyssoise glacée”, czyli „Krem vichyssoise na zimno”. Od tamtego momentu zupa podbija serca gości.

W tej wersji francuska zupa vichyssoise wzbogacona została o ser pleśniowy i szynkę dojrzewającą, która dodaje charakteru zupie.

Składniki na 4 osoby:

400 g ziemniaków

600 g pora

200 g cebuli

1 l bulionu warzywnego

100 ml śmietany

200 g sera pleśniowego

100 g szynki dojrzewającej

80 g masła klarowanego

4 łyżki oliwy extra virgin

Sól i biały pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na maśle klarowanym ok. 5 minut, następnie dodajemy bulion i gotujemy 15 min. Po tym czasie dodajemy śmietanę i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przecieramy na gładki krem. Podajemy z pokruszonym serem pleśniowym i pociętą w paski szynką.

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.