Vichyssoise to popularna francuska zupa z pora i ziemniaków, stworzona przez Jules’a Gouffé i początkowo serwowana na ciepło w regionie Vichy, a następnie zmodyfikowana przez francuskiego kucharza, Louisa Diata, szefa kuchni w Ritz-Carlton w Nowym Yorku. Pewnego upalnego dnia na początku XX w. w USA zaskoczył on gości, podając zupę na zimno z dodatkiem śmietany. Nazwał ją „Crème vichyssoise glacée”, czyli „Krem vichyssoise na zimno”. Od tamtego momentu zupa podbija serca gości.
W tej wersji francuska zupa vichyssoise wzbogacona została o ser pleśniowy i szynkę dojrzewającą, która dodaje charakteru zupie.
Składniki na 4 osoby:
400 g ziemniaków
600 g pora
200 g cebuli
1 l bulionu warzywnego
100 ml śmietany
200 g sera pleśniowego
100 g szynki dojrzewającej
80 g masła klarowanego
4 łyżki oliwy extra virgin
Sól i biały pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na maśle klarowanym ok. 5 minut, następnie dodajemy bulion i gotujemy 15 min. Po tym czasie dodajemy śmietanę i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przecieramy na gładki krem. Podajemy z pokruszonym serem pleśniowym i pociętą w paski szynką.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.