- 500g ziemniaków
- 150g kalafiora
- 100g pora
- cebula
- puszka pomidorów
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- mały kawałek imbiru (ok. 3 cm, starty)
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 2 łyżeczki ziarenek kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- sól
- olej rzepakowy
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w skórce, wystudź i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, a pora w paski. Następnie podsmaż cebulę i pora na oleju rzepakowym wraz z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Dodaj wszystkie przyprawy i całość podsmaż. Dodaj pomidory z puszki i mleczko kokosowe oraz pokrojonego kalafiora, duś wszystko razem około 5 minut. Dodaj dwie łyżki soku z cytryny, starty imbir i pokrojone ziemniaki. Całość duś przez kolejne 5 minut. Danie serwuj z dodatkiem świeżej kolendry.
TIP: Do curry użyj ziemniaków typu C – mączystego. Te ziemniaki zawierają najwięcej skrobi, są najbardziej sypkie i najmniej wilgotne (najbardziej suche). Łatwo się rozpadają i najbardziej pasują do kopytek, puree, placków, knedli czy pyz.