Składniki:

  • 500g ziemniaków
  • 150g kalafiora
  • 100g pora
  • cebula
  • puszka pomidorów
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • mały kawałek imbiru (ok. 3 cm, starty)
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżeczki ziarenek kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • sól
  • olej rzepakowy
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj w skórce, wystudź i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, a pora w paski. Następnie podsmaż cebulę i pora na oleju rzepakowym wraz z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Dodaj wszystkie przyprawy i całość podsmaż. Dodaj pomidory z puszki i mleczko kokosowe oraz pokrojonego kalafiora, duś wszystko razem około 5 minut. Dodaj dwie łyżki soku z cytryny, starty imbir i pokrojone ziemniaki. Całość duś przez kolejne 5 minut. Danie serwuj z dodatkiem świeżej kolendry.

TIP: Do curry użyj ziemniaków typu C – mączystego. Te ziemniaki zawierają najwięcej skrobi, są najbardziej sypkie i najmniej wilgotne (najbardziej suche). Łatwo się rozpadają i najbardziej pasują do kopytek, puree, placków, knedli czy pyz.