To popularne danie w Chorwacji, szczególnie w Dalmacji, którego jednym z głównych składników jest ośmiornica. Mięso ośmiornicy można zastąpić również jagnięciną lub cielęciną. Kolejnym ważnym elementem potrawy są warzywa czyli ziemniaki, cebula, papryka czy marchewka. Składniki polewa się dużą ilością oliwy oraz doprawia białym winem, czosnkiem i rozmarynem. Do przygotowania dania oryginalnie wykorzystuje się umieszczane w piecu (w żarze) specjalne naczynie o nazwie peka.
Składniki na 4 porcje:
1 ośmiornica, najlepiej mrożona
2 listki laurowe
4 szt. ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu czarnego
600 g obranych ziemniaków
400 g bagietki lub pszennego pieczywa
1 cebula
3 ząbki czosnku
300 g pomidorków koktajlowych
80 ml wytrawnego wina białego
2 gałązki rozmarynu
4 gałązki tymianku
100 ml oliwy ekstra virgin
Sposób wykonania:
Mrożoną ośmiornicę wkładamy do garnka, dokładamy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 min.
W międzyczasie ziemniaki kroimy w ósemki, cebulę w piórka i układamy je na przemian w żaroodpornym naczyniu. Wystudzoną ośmiornicę dzielimy na kawałki i układamy na ziemniakach, dodając całe pomidorki koktajlowe i poszarpane pieczywo pszenne. Dolewamy wino i połowę oliwy zmiksowanej z czosnkiem. Posypujemy świeżymi ziołami i pieczemy pod przykryciem 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze około 20 minut, przed podaniem danie polewamy pozostałą częścią oliwy.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.