Cevapcici podane na obiad to doskonały sposób na to, aby w chłodniejszy dzień zasmakować Bałkanów lub przypomnieć sobie wczasy w słonecznej Chorwacji. Cevapcici to kotlety z mięsa mielonego przygotowywane w Chorwacji oraz innych krajach bałkańskich. W zależności od regionu różnią się nie tylko nazwą, ale także dodatkami, z którymi są podawane. Mięso na cevapcici może być zmielone lub bardzo drobno posiekane. Warto pamiętać, że danie przyrządza się z mieszanego mięsa – np. wołowiny i wieprzowiny.

Składniki na 4 osoby:

Cevapcici

300 g mielonej jagnięciny

300 g mielonej wołowiny

1 pęczek pietruszki

2 ząbki czosnek

2 łyżeczki papryki ostrej

sól, pieprz do smaku

1 jajko

 

Zapiekanka

400 g surowych ziemniaków obranych i pokrojonych w plastry o grubości 1/2 cm

200 g marchwi obranej i pokrojonej w plastry 1/2 cm

200 g papryki pokrojonej w paski

200 g cebuli pokrojonej w plastry 1/2 cm

2 ząbki czosnku pociętego w plasterki

400 ml pomidorów pelati (z puszki)

2 łyżeczki papryki słodkiej

sól, pieprz do smaku

oliwa z oliwek

2 gałązki świeżego rozmarynu

 

Sposób wykonania:

Mięsa mieszamy z przyprawami, posiekaną pietruszką i rozdrobnionym czosnkiem, dodajemy jajko i dobrze wyrabiamy. Formujemy wałeczki długości 10-12 cm i średnicy 2 cm. Odkładamy do lodówki na 30 min.

Pokrojone warzywa doprawiamy przyprawami i oliwą, dokładnie mieszamy.

Warzywa układamy na przemian w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Na wierzch zapiekanki wylewamy przetarte pomidory pelati i pieczemy ok 30 min. w temperaturze 200 stopni C. Po 30 minutach układamy na zapiekance mięso – „cevapcici” i zapiekamy jeszcze 20 minut.

 

Sposób podania:

Danie podajemy skropione oliwą, jogurtem lub kwaśną śmietaną.

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.