Peruwiańskie krokiety Papa rellena z mięsem to raczej propozycja przekąski lub streetfoodowego śniadania. Przygotowanie tradycyjnego papa rellena zaczyna się od ugotowania i ubicia ziemniaków, następnie formuje się kulki, a do środka wkładany jest farsz mięsny, jajka, oliwki, rodzynki i przyprawy. Całość obtaczana jest w bułce tartej i obsmażana. Kuchnia peruwiańska łączy w sobie bogactwo różnych smaków, a danie papa rellena jest jednym z bardziej popularnych dań, których nie można nie spróbować będąc w Peru.
Składniki na 4 osoby:
1 kg ziemniaków
1 jajko
40 g mąki
sól
Farsz
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
5 ząbków czosnku
2 jajka ugotowane
1 jajko surowe
10 g rodzynek
20 g oliwek
sól, pieprz i ostra papryka do smaku
olej
Sposób wykonania:
Ziemniaki gotujemy bez soli do miękkości. Po wystudzeniu mielimy je na gładkie puree, dodajemy sól, jajko i mąkę.
Farsz:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju przez ok. 3 minuty, następnie dodajemy rozdrobniony czosnek sól, pieprz i ostrą paprykę. Dokładamy mięso mielone i smażymy kolejne 3 minuty. Po wystudzeniu farszu dodajemy do niego pokrojone gotowane jajka, rodzynki i pocięte w plasterki oliwki. Dodajemy surowe jajko i dokładnie mieszamy farsz.
Z ciasta ziemniaczanego wyrabiamy małe placki wielkości środka dłoni, układamy na nich farsz, następnie formujemy kulki lub podłużne cepeliny. Obtaczamy delikatnie w mące i smażymy na tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
Sposób podania:
Danie możemy serwować z sosem jogurtowo-kolendrowym, który idealnie dopełni danie.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.