Peruwiańskie krokiety Papa rellena z mięsem to raczej propozycja przekąski lub streetfoodowego śniadania. Przygotowanie tradycyjnego papa rellena zaczyna się od ugotowania i ubicia ziemniaków, następnie formuje się kulki, a do środka wkładany jest farsz mięsny, jajka, oliwki, rodzynki i przyprawy. Całość obtaczana jest w bułce tartej i obsmażana. Kuchnia peruwiańska łączy w sobie bogactwo różnych smaków, a danie papa rellena jest jednym z bardziej popularnych dań, których nie można nie spróbować będąc w Peru.

Składniki na 4 osoby:

1 kg ziemniaków

1 jajko

40 g mąki

sól

Farsz

500 g mielonego mięsa wieprzowego

1 cebula

5 ząbków czosnku

2 jajka ugotowane

1 jajko surowe

10 g rodzynek

20 g oliwek

sól, pieprz i ostra papryka do smaku

olej

 

Sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy bez soli do miękkości. Po wystudzeniu mielimy je na gładkie puree, dodajemy sól, jajko i mąkę.

Farsz:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju przez ok. 3 minuty, następnie dodajemy rozdrobniony czosnek sól, pieprz i ostrą paprykę. Dokładamy mięso mielone i smażymy kolejne 3 minuty. Po wystudzeniu farszu dodajemy do niego pokrojone gotowane jajka, rodzynki i pocięte w plasterki oliwki. Dodajemy surowe jajko i dokładnie mieszamy farsz.

Z ciasta ziemniaczanego wyrabiamy małe placki wielkości środka dłoni, układamy na nich farsz, następnie formujemy kulki lub podłużne cepeliny. Obtaczamy delikatnie w mące i smażymy na tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

Sposób podania:

Danie możemy serwować z sosem jogurtowo-kolendrowym, który idealnie dopełni danie.

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.