Pastel de papa to danie wywodzące się z kuchni argentyńskiej w postaci mięsno-ziemniaczanej zapiekanki, idealnej na zimne dni. Danie jest bardzo sycące. Mielone mięso miesza się z cebulą oraz pomidorami i umieszcza na dnie naczynia, na nim układa się gotowane jajko, a niekiedy kilka oliwek. Następnie na wierzch wykłada się ziemniaczane purre, a całość posypuje żółtym serem i zapieka.

Składniki na 4 osoby:

1 kg ziemniaków

sól

100 ml mleka

100 g masła

Na farsz:

1 kg wołowiny mielonej (zrazowej)

2 cebule

1 papryka czerwona

2 pomidory bez pestek i skórki

1 łyżka papryki słodkiej

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka papryki chilli

1 łyżeczka pieprzu czarnego

1 łyżeczka soli

60 g oliwek bez pestek

2 jajka ugotowane na twardo

pęczek natki pietruszki

bułka tarta do wysypania naczynia do zapiekania

150 g sera żółtego

olej

Sposób wykonania:

Puree ziemniaczane:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy podgrzane masło z mlekiem, doprawiamy solą i ucieramy na gładkie puree.

Farsz:

Cebulę i paprykę kroimy osobno w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim najpierw cebulę, a następnie pokrojoną paprykę. Dodajemy przyprawy, smażymy około 3 minut, po czym dodajemy mięso. Smażymy około 6 minut, a następnie dodajemy pocięte w kostkę pomidory i oliwki w plasterkach. Po wystudzeniu dodajemy starte na tarce ugotowane jajka oraz skrojoną drobno natkę pietruszki.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i równomiernie ją rozprowadzamy. Przekładamy farsz do naczynia układając go równomiernie. Na farszu układamy puree, posypujemy całość tartym żółtym serem i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 220-240 stopni C, aż wierzch nabierze ładnego złotego koloru.

 

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.