Pastel de papa to danie wywodzące się z kuchni argentyńskiej w postaci mięsno-ziemniaczanej zapiekanki, idealnej na zimne dni. Danie jest bardzo sycące. Mielone mięso miesza się z cebulą oraz pomidorami i umieszcza na dnie naczynia, na nim układa się gotowane jajko, a niekiedy kilka oliwek. Następnie na wierzch wykłada się ziemniaczane purre, a całość posypuje żółtym serem i zapieka.
Składniki na 4 osoby:
1 kg ziemniaków
sól
100 ml mleka
100 g masła
Na farsz:
1 kg wołowiny mielonej (zrazowej)
2 cebule
1 papryka czerwona
2 pomidory bez pestek i skórki
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka papryki chilli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli
60 g oliwek bez pestek
2 jajka ugotowane na twardo
pęczek natki pietruszki
bułka tarta do wysypania naczynia do zapiekania
150 g sera żółtego
olej
Sposób wykonania:
Puree ziemniaczane:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy podgrzane masło z mlekiem, doprawiamy solą i ucieramy na gładkie puree.
Farsz:
Cebulę i paprykę kroimy osobno w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim najpierw cebulę, a następnie pokrojoną paprykę. Dodajemy przyprawy, smażymy około 3 minut, po czym dodajemy mięso. Smażymy około 6 minut, a następnie dodajemy pocięte w kostkę pomidory i oliwki w plasterkach. Po wystudzeniu dodajemy starte na tarce ugotowane jajka oraz skrojoną drobno natkę pietruszki.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i równomiernie ją rozprowadzamy. Przekładamy farsz do naczynia układając go równomiernie. Na farszu układamy puree, posypujemy całość tartym żółtym serem i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 220-240 stopni C, aż wierzch nabierze ładnego złotego koloru.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.