Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 100g mąki żytniej
  • sól
  • koperek
  • 1 kurczak
  • 2 szt. młodej włoszczyzny
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • masło klarowane
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • koperek, natka pietruszki

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w niedużej ilości wody. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odlewamy połowę wody znajdującej się w garnku, dodajemy mąkę, sól, siekany koperek. Po chwili wszystko razem ubijamy na gęstą masę. Za pomocą łyżki dzielimy prażuchę na małe lub większe kluski, najlepiej, aby łyżkę moczyć w tłuszczu, np. w okrasie ze skwarkami. Prażuchę możemy podawać bezpośrednio lub przed podaniem obsmażać na maśle. Jest wtedy jeszcze lepsza.

Kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą, pieprzem i obsmażamy na maśle na złoty kolor. Po obsmażeniu mięsa, na tej samej patelni smażymy cebulę i obrane, pokrojone warzywa. Łączymy z mięsem, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy zieleninę.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.