Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 100g mąki żytniej
- sól
- koperek
- 1 kurczak
- 2 szt. młodej włoszczyzny
- 1 papryka
- 2 cebule
- masło klarowane
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- koperek, natka pietruszki
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w niedużej ilości wody. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odlewamy połowę wody znajdującej się w garnku, dodajemy mąkę, sól, siekany koperek. Po chwili wszystko razem ubijamy na gęstą masę. Za pomocą łyżki dzielimy prażuchę na małe lub większe kluski, najlepiej, aby łyżkę moczyć w tłuszczu, np. w okrasie ze skwarkami. Prażuchę możemy podawać bezpośrednio lub przed podaniem obsmażać na maśle. Jest wtedy jeszcze lepsza.
Kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą, pieprzem i obsmażamy na maśle na złoty kolor. Po obsmażeniu mięsa, na tej samej patelni smażymy cebulę i obrane, pokrojone warzywa. Łączymy z mięsem, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy zieleninę.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.