Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 2 cebule
- 250ml octu winnego
- 500ml wody
- gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, szczypta cukru, gwiazdki anyżu
- 4 ogórki gruntowe
- 10 małych ziemniaków
- 200ml śmietany 18%
- 1 łyżka chrzanu
- szczypiorek, koperek
- sól, pieprz, cukier i ocet do smaku
- masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania:
Zagotowujemy ocet z wodą i cebulą, dodajemy przyprawy i odstawiamy do przestudzenia. Po przestudzeniu zalewamy filety i odstawiamy na 24 godziny.
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinach. Ogórki kroimy w drobną kostkę, zasalamy i odstawiamy. Śmietankę łączymy z posiekanymi ziołami, dodajemy chrzan i doprawiamy. Odciskamy ogórki zasolone, dodajemy śmietanę z przyprawami. Śledzie podajemy z mizerią i smażonymi ziemniakami na maśle.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.