Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 2 cebule
  • 250ml octu winnego
  • 500ml wody
  • gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, szczypta cukru, gwiazdki anyżu
  • 4 ogórki gruntowe
  • 10 małych ziemniaków
  • 200ml śmietany 18%
  • 1 łyżka chrzanu
  • szczypiorek, koperek
  • sól, pieprz, cukier i ocet do smaku
  • masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:

Zagotowujemy ocet z wodą i cebulą, dodajemy przyprawy i odstawiamy do przestudzenia. Po przestudzeniu zalewamy filety i odstawiamy na 24 godziny.

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinach. Ogórki kroimy w drobną kostkę, zasalamy i odstawiamy. Śmietankę łączymy z posiekanymi ziołami, dodajemy chrzan i doprawiamy. Odciskamy ogórki zasolone, dodajemy śmietanę z przyprawami. Śledzie podajemy z mizerią i smażonymi ziemniakami na maśle.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.