Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • cząber, kminek
  • sól, pieprz czarny
  • 100g sera żółtego
  • 600g żeberek

Sposób wykonania:

Żeberka oprószamy solą, pieprzem, obsmażamy na oleju na złoty kolor i zdejmujemy z patelni. Na patelnię wrzucamy sporą ilość pokrojonej cebuli, pozostawiając niedużą ilość do ziemniaków. Smażymy cebulę, dodajemy z powrotem żeberka. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Obieramy z kości i mięso zapiekamy do chrupkości. Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy cebulę, przyprawy i jajko. Masę wykładamy w naczyniu do zapiekania, wykładamy żeberka, przykrywamy drugą połową masy. Wstawiamy do pieczenia, pieczemy około 1 godziny do chrupkości, w temp. 170 stopni.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.