Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 200g bryndzy owczej
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- 600g śliwek świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki miodu
- 300ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ugotowaniu obieramy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Bryndzę mieszamy ze śmietaną, pieprzem i solą. Łączymy z ziemniakami, jajkami i mąką, ale w niedużej ilości. Ciasto przekładamy na stolnicę, robimy wałki, spłaszczamy i jak kopytka kroimy ukośnie. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli.
Na patelnię wrzucamy masło i miód, rozpuszczamy i dodajemy śliwki, smażymy na miękko. Nasze kluski podajemy polane śliwkami i gęstą śmietaną.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.