Składniki:
- 3-4 ziemniaki
- 400g bundzu
- 2 pomidory malinowe
- 1 opakowanie pomidorków cherry kolorowych
- 2 pomidory żółte
- 1 pomidor zielony
- drobna bazylia
- natka pietruszki
- 1 czerwona cebula
- ocet jabłkowy do smaku
- olej rzepakowy
- 2 brzoskwinie
- 2 nektarynki
- 1 ostra papryka
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy, obierki wrzucamy do zimnej wody, ziemniaka zaś kroimy w kostkę jak na sałatkę jarzynową. Ziemniaki wrzucamy na wrzątek na 3-4 minuty, odcedzamy. W misce mieszamy olej rzepakowy z solą i pieprzem. Wrzucamy ziemniaki, mieszamy, po czym wysypujemy je na papier pergaminowy. Wstawiamy do pieczenia. W ten sposób powstają nam ziemniaczane skwarki. A co z obierkami? Otóż wrzucamy je na głęboki tłuszcz i smażymy jak frytki, tuż przed samym podaniem.
Pomidory kroimy jak najcieniej i układamy na dużym talerzu. Drobne przekrawamy na pół i układamy na plastrach pomidorów. Brzoskwinie i nektarynki kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę czerwoną, szczypiorek, koperek, ocet do smaku i ostrą paprykę. Jeszcze kilka kropel oleju i wszystko mieszamy, a następnie odstawiamy. Na kolorowe pomidory wykładamy plaster bundza, polewamy sosem owocowym, posypujemy skwarkami, bazylią i obierkami.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.