Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 400g bundzu
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 opakowanie pomidorków cherry kolorowych
  • 2 pomidory żółte
  • 1 pomidor zielony
  • drobna bazylia
  • natka pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • ocet jabłkowy do smaku
  • olej rzepakowy
  • 2 brzoskwinie
  • 2 nektarynki
  • 1 ostra papryka
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy, obierki wrzucamy do zimnej wody, ziemniaka zaś kroimy w kostkę jak na sałatkę jarzynową. Ziemniaki wrzucamy na wrzątek na 3-4 minuty, odcedzamy. W misce mieszamy olej rzepakowy z solą i pieprzem. Wrzucamy ziemniaki, mieszamy, po czym wysypujemy je na papier pergaminowy. Wstawiamy do pieczenia. W ten sposób powstają nam ziemniaczane skwarki. A co z obierkami? Otóż wrzucamy je na głęboki tłuszcz i smażymy jak frytki, tuż przed samym podaniem.

Pomidory kroimy jak najcieniej i układamy na dużym talerzu. Drobne przekrawamy na pół i układamy na plastrach pomidorów. Brzoskwinie i nektarynki kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę czerwoną, szczypiorek, koperek, ocet do smaku i ostrą paprykę. Jeszcze kilka kropel oleju i wszystko mieszamy, a następnie odstawiamy. Na kolorowe pomidory wykładamy plaster bundza, polewamy sosem owocowym, posypujemy skwarkami, bazylią i obierkami.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.