Składniki:
- 200g wołowiny gulaszowej
- 200g szynki wieprzowej
- 200g baraniny lub jagnięciny
- 2 cebule
- gorczyca i kolendra w ziarnach
- 3-4 ziarenka jałowca
- 200ml rosołu z niedzieli
- sól, pieprz, majeranek
- 300g ziemniaków
- masło klarowane do smażenia
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 150ml śmietanki 36%
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Mięsa wszystkie mielimy na grubym oczku. Cebulę przesmażamy i również mielimy. Do masy dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy, dodając rosół. Z masy formujemy kiełbaski, układamy na pergaminie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 200 stopni. Po przyrumienieniu wyjmujemy kiełbaski z piekarnika.
Na maśle przesmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy rosołem, który nam pozostał z przygotowania kiełbasek. Dusimy do miękkości, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy śmietankę i redukujemy. Na koniec dodajemy musztardę. Kiełbaski umieszczamy w ziemniakach i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.