Składniki:

  • 200g wołowiny gulaszowej
  • 200g szynki wieprzowej
  • 200g baraniny lub jagnięciny
  • 2 cebule
  • gorczyca i kolendra w ziarnach
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • 200ml rosołu z niedzieli
  • sól, pieprz, majeranek
  • 300g ziemniaków
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 150ml śmietanki 36%
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Mięsa wszystkie mielimy na grubym oczku. Cebulę przesmażamy i również mielimy. Do masy dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy, dodając rosół. Z masy formujemy kiełbaski, układamy na pergaminie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 200 stopni. Po przyrumienieniu wyjmujemy kiełbaski z piekarnika.

Na maśle przesmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy rosołem, który nam pozostał z przygotowania kiełbasek. Dusimy do miękkości, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy śmietankę i redukujemy. Na koniec dodajemy musztardę. Kiełbaski umieszczamy w ziemniakach i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.