Składniki:

  • 1 kapusta młoda
  • 1kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 bułki kajzerki
  • olej do smażenia
  • 250g kaszy gryczanej ugotowanej
  • pieprz czarny, sól, cząber
  • koperek
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • cukier do smaku
  • 300ml śmietanki 36%
  • 200g sera żółtego
  • 150g kiełbasy wiejskiej
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Kapustę pozbawiamy głąba i wrzucamy do garnka, oddzielamy liście. Odcinamy grube części nerwów albo rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Dla tych, którzy mają kuchenkę mikrofalową, mogę zaproponować, aby kapustę wstawić całą do kuchenki – 2-3 minutowe podgrzewanie spowoduje, że kapusta nie trafi do garnka, a liście będą też sparzone i idealne do zwijania gołąbków. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych w miarę oczkach. Cebule przesmażamy na złoty kolor na patelni. Kolor jest istotny, bo tak przygotowana cebula smakuje jak cebula z okrasy, którą pewnie nie raz używacie do ziemniaków. Kajzerki namaczamy w wodzie lub mleku, odciskamy. W maszynce do mięsa mielimy kajzerki, kaszę, cebulę i te części kapusty, które nam pozostały. Wszystko doprawiamy odważnie przyprawami, dodajemy koperek. Farsz wykładamy na liście kapusty, zwijamy gołąbki, układamy w naczyniu do zapiekania, podlewamy wodą, układamy gałązki kopru na wierzchu i raz jeszcze posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku ok. 1 godziny. Sos do gołąbków może być pomidorowy lub grzybowy, ale ja proponuję biały sos cebulowy.

Na oleju przesmażamy cebulę, w trakcie dodajemy cukier, co spowoduje, że cebula nam się ładnie skarmelizuje. Kiedy tylko cebula będzie miękka i złota, dodajemy śmietankę, gotujemy do lekkiego odparowania, osiągnięcia właściwej konsystencji sosu. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy gołąbki, posypujemy serem i na koniec układamy plasterki kiełbasy. Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.