Składniki:
- 1 kapusta młoda
- 1kg ziemniaków
- 3 cebule
- 2 bułki kajzerki
- olej do smażenia
- 250g kaszy gryczanej ugotowanej
- pieprz czarny, sól, cząber
- koperek
- 2 cebule
- olej do smażenia
- cukier do smaku
- 300ml śmietanki 36%
- 200g sera żółtego
- 150g kiełbasy wiejskiej
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kapustę pozbawiamy głąba i wrzucamy do garnka, oddzielamy liście. Odcinamy grube części nerwów albo rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Dla tych, którzy mają kuchenkę mikrofalową, mogę zaproponować, aby kapustę wstawić całą do kuchenki – 2-3 minutowe podgrzewanie spowoduje, że kapusta nie trafi do garnka, a liście będą też sparzone i idealne do zwijania gołąbków. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych w miarę oczkach. Cebule przesmażamy na złoty kolor na patelni. Kolor jest istotny, bo tak przygotowana cebula smakuje jak cebula z okrasy, którą pewnie nie raz używacie do ziemniaków. Kajzerki namaczamy w wodzie lub mleku, odciskamy. W maszynce do mięsa mielimy kajzerki, kaszę, cebulę i te części kapusty, które nam pozostały. Wszystko doprawiamy odważnie przyprawami, dodajemy koperek. Farsz wykładamy na liście kapusty, zwijamy gołąbki, układamy w naczyniu do zapiekania, podlewamy wodą, układamy gałązki kopru na wierzchu i raz jeszcze posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku ok. 1 godziny. Sos do gołąbków może być pomidorowy lub grzybowy, ale ja proponuję biały sos cebulowy.
Na oleju przesmażamy cebulę, w trakcie dodajemy cukier, co spowoduje, że cebula nam się ładnie skarmelizuje. Kiedy tylko cebula będzie miękka i złota, dodajemy śmietankę, gotujemy do lekkiego odparowania, osiągnięcia właściwej konsystencji sosu. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy gołąbki, posypujemy serem i na koniec układamy plasterki kiełbasy. Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.