Składniki:

  • 500g ziemniaków
  • 500g jabłek papierówek
  • 100g masła
  • cukier do jabłek
  • sól i pieprz do ziemniaków

Sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy w łupinach, oczywiście wcześniej dokładnie je szorujemy. Ugotowane studzimy, obieramy i kroimy w półcentymetrowe plastry. Jabłka kroimy w plastry tej samej grubości. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy warstwy ziemniaków i jabłek naprzemiennie. Ważne, aby jabłka posypywać cukrem, a ziemniaki pieprzem i solą. Ostatnią warstwę ziemniaczaną skrapiamy pozostałym masłem. Wstawiamy do pieczenia w temp. 200 stopni na ok. 40 minut. Tak przygotowane ziemniaki doskonale pasują do smażonych piersi z kurczaka.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.