Składniki:

  • 4 ziemniaki duże gotowane
  • szczypiorek, koperek
  • 100g boczku wędzonego w kostce
  • sól, pieprz
  • 300g kurek
  • 200ml śmietanki 30%
  • szczypiorek, koperek
  • pieprz, sól do smaku
  • masło

Sposób wykonania:

Boczek wysmażamy na chrupiąco, pod koniec dodajemy szczypiorek i po paru sekundach przeciśnięte ziemniaki przez praskę. Smażymy razem do lekkiego zezłocenia, dodajemy koperek, sól, pieprz. Puszyste puree przekładamy do naczynia do zapiekania i zapiekamy.

Na maśle przesmażamy szczypiorek i dodajemy oczyszczone kurki, smażymy krótko, 30 sekund mieszając, dodajemy śmietankę i doprowadzamy do odparowania. Puree zapieczone podajemy na talerzu, wokół wykładamy kurki w śmietanie.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.