Składniki:
- 4 ziemniaki duże gotowane
- szczypiorek, koperek
- 100g boczku wędzonego w kostce
- sól, pieprz
- 300g kurek
- 200ml śmietanki 30%
- szczypiorek, koperek
- pieprz, sól do smaku
- masło
Sposób wykonania:
Boczek wysmażamy na chrupiąco, pod koniec dodajemy szczypiorek i po paru sekundach przeciśnięte ziemniaki przez praskę. Smażymy razem do lekkiego zezłocenia, dodajemy koperek, sól, pieprz. Puszyste puree przekładamy do naczynia do zapiekania i zapiekamy.
Na maśle przesmażamy szczypiorek i dodajemy oczyszczone kurki, smażymy krótko, 30 sekund mieszając, dodajemy śmietankę i doprowadzamy do odparowania. Puree zapieczone podajemy na talerzu, wokół wykładamy kurki w śmietanie.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.