Składniki:
- 4 ziemniaki
- natka pietruszki, koperek
- sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cząber, kminek mielony
- masło klarowane
- 300g rydzów
- 2 cebule
- 4 duże dojrzałe pomidory polskie
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
Sposób wykonania:
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, zasalamy, chwilę czekamy i odciskamy z nadmiaru soku, wylewając go do miski. Po krótkiej chwili odlewamy sok, a skrobię osadzoną na dnie dodajemy z powrotem do ziemniaków, dodajemy posiekane drobno zioła, przyprawy. Na maśle klarowanym smażymy nieduże placki, odsączamy na ręczniku papierowym.
Rydze kroimy w paski, podobnie kroimy cebulę. Pomidory miksujemy blenderem na puree. Na maśle przesmażamy cebulę do miękkości, dodajemy pokrojone rydze, smażymy 3-4 minuty. Do podsmażonych grzybów z cebulą dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy przyprawami i dusimy około 20 minut do częściowego odparowania sosu.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.