Składniki na 4-5 porcji:
- 250 g ziemniaków
- 100 g selera korzeniowego
- 300 g białych szparagów
- biała część pora
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, biały pieprz, odrobina ostrej papryki
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, seler i szparagi umyć, obrać i pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojony czosnek i krążki pora, po chwili dodać ziemniaki, szparagi oraz seler. Chwilę podsmażyć i zalać wodą (1,5 l), gotować całość około 25-30 minut, na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować zupę na gładki krem i doprawić do smaku odrobiną soli i białym pieprzem. Na talerzu posypać krem listkami świeżego tymianku i oprószyć suszoną ostrą papryką.